петак, 21. октобар 2022.

Zdravi posni kolač od jabuka i ovsenih pahuljica


Bez brašna, bez šećera, bez jaja, mleka i maslaca, a tako ukusan i sočan! Pri tom, nećete morati da prevrnete pola grada da biste pronašli potrebne sastojke, moguće je da većinu njih već imate u kući. 


Na blogu već ima nekoliko sličnih recepata ali je ovo prvi koji je posan odnosno veganski. I to što ne sadrži jaja ni mlečne proizvode, ništa mu ne oduzima na ukusu, naprotiv! Sočan i sladak zahvaljujući jabuci i brusnicama, dok miris duguje cimetu i soku od pomorandže. Čokolada je ovde samo radi dekoracije (naravno da daje i ukus) ali se može i preskočiti jer bi kolač bio sladak i bez nje.

Još recepata za kolače koji imaju zdraviju notu:









Zdravi posni kolač od jabuka i ovsenih pahuljica


Sastojci:

2 veće jabuke (600 g pre čišćenja)
100 g oraha
100 g ovsenih pahuljica
1 kašičica cimeta
50 g suvih brusnica
4 kašike otopljenog kokosovog ulja (ili maslinovog)
150 ml svežeg soka pomorandže 

40 g crne čokolade

Priprema:

• Jabuke oprati, oguliti i narendati. 
Orahe samleti.
Brusnice, ukoliko su suvlje, na kratko potopiti u toplu vodu pa ocediti.
Iscediti sok jedne pomorandže.



• U činiju staviti sve sastojke i varjačom dobro promešati. Smesa će biti prilično gusta i potrebno je da se dobro promeša kako bi se svi sastojci fino sjedinili.


• Manji pleh (20x20 cm) obložiti pek papirom. U pleh usuti smesu i dobro je poravnati. Zatim blago zaseći na kocke željene veličine jer će se kolač nakon pečenja lakše iseći po tim zarezima.


• Peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, oko 30 minuta.
Kada se prohladi, kolač izvaditi iz pleha i poprskati otopljenom crnom čokoladom.






4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...