петак, 20. мај 2022.

Sočni čoko kolač (sa bananom i ovsenim pahuljicama)


 Znate već da pripremam baš raznovrsne slatkiše a često su tu i oni koji imaju popularni epitet "zdraviji". Takav je i ovaj. Nekoliko jednostavnih sastojaka a bez brašna, putera ili margarina. Još jedan plus je to što se priprema bez miksera a takve kolače inače baš volim! 


Ovo nije velika mera jer se kolač peče u kalupu dimenzija 20×20 cm, pa ukoliko vam je potreban desert za veće društvo, preporučujem da se mera udvostruči.
Još jedan savet je da se kolač čuva na sobnoj temperaturi a ne u frižideru jer će na taj način duže zadržati sočnost.



Sočni čoko kolač

Sastojci:

120 g ovsenih pahuljica
250 ml toplog mleka
2 zrele banane
2 jajeta
2 kašike kokosovog šećera
40 g kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli

100 g crne čokolade
5 kašika mleka 

Priprema:

1. Ovsene pahuljice preliti toplim mlekom i ostaviti 15 minuta da omekšaju.

2. Banane oguliti i viljuškom ispasirati. Dodati im jaja, pa promešati. Zatim dodati i ostale sastojke: kokosov šećer, kakao, prašak za pecivo i so. Na kraju, u smesu ubaciti ovsene pahuljice i mleko i sve dobro promešati. Smesa će biti gutine smese za palačinke, ali to je u redu.

3. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. 
Kalup (20×20 cm) obložiti papirom za pečenje. Smesu izliti u kalup i staviti kolač da se peče oko 25-30 minuta, odnosno dok se krajevi blago ne odvoje od kalupa. Pazite da se ne prepeče kako ne bi bio suv, potrebno je da iznutra ostane vlažan.

4. Čokoladu izlomiti na kockice i pomešati sa mlekom pa istopiti na pari ili u mikrotalasnoj. Toplu glazuru odmah preliti preko toplog kolača, ostaviti da se prohladi i servirati.





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...