понедељак, 2. мај 2022.

Posni rolat sa spanaćem


Za nekoliko dana je Đurđevdan, jedna od slava koja se proslavlja u velikom broju porodica, a meni posebno značajna jer je to devojačka slava moje pokojne majke. S obzirom na to da ove godine Đurđevdan "pada" u petak, sigurno će na mnogim trpezama biti posna hrana a moj predlog je da pripremite i jedan slani rolat. Kad god sam ga pravila za neke prilike, prvo se on pojeo!


Inače, na blogu ima nekoliko recepata za slane rolate koji su uvek dobrodošli kada je reč o slavskom predjelu. Uz klasično suhomesnato meze, raznorazne sireve i salate, rolati su odličan prilog. 


Ukoliko do sada niste pripremali posne rolate, znajte da priprema nije komplikovana a ukus rolata ni malo ne zaostaje za onim klasičnim, koji sadrže jaja ili sir. Potrebno je voditi računa da se kora ne prepeče i da se sa posebnom pažnjom polako uvije kako ne bi pucala prilikom savijanja, a sve ostalo ide lako. 


Svi sastojci potrebni za ovaj rolat su iz najveće domaće trgovine, DIS marketa. U DIS-u uvek pronađem sve što mi je potrebno po povoljnim cenama a ljudi koji rade su ljubazni i uvek spremni da pomognu. 



Posni rolat sa spanaćem


Kora:

300 ml kisele vode
6 kašika ulja
pola kašičice soli
pola kašičice belog luka u prahu
300 g Dobro spanaća u briketima
250 g Dobro brašna 
1 puna kašičica praška za pecivo Dobro

Nadev:

1 manji praziluk
400 g Dobro tunjevina (komadi u biljnom ulju)
10 komada maslinki bez koštice
1 kašika Dobro senfa
2 kašike Dobro ajvara 
4 kašike maslinovog ulja
4 kašike susama
pola kašičice soli
pola kašičice kurkume
prstohvat bibera


• Priprema kore:

U činiju sipati vlažne sastojke: kiselu vodu, ulje, odmrznut, oceđen spanać, so i beli luk u prahu. Dobro promešati pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. 
Pleh (30x40) obložiti pek papirom a papir blago premazati uljem.
Pripremljenu smesu izliti na papir i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni (bez ventilatora) oko 20 minuta.
Pečenu koru prekriti čistom suvom krpom. Kada se prohladi zajedno je sa papirom pažljivo uviti u rolat i ostaviti da se u potpunosti ohladi.




• Priprema nadeva:

Na zagrejanom ulju propržiti očišćen i sitno iseckan praziluk. 
Susam blago ispeći na suvom tiganju. 
Tunjevinu ocediti od ulja i usitniti.
Maslinke sitno iseckati.
Sve pomešati pa dodati senf, ajvar, so, biber, kurkumu i maslinovo ulje. Smesa se može izmiksirati u blenderu kako bi bila glatka.



Ohlađenu koru odviti i premazati pripremljenim nadevom pa pažljivo uviti u rolat.
Rolat umotati u providnu foliju i ostaviti u frižideru da se dobro rashladi pre sečenja i serviranja.


Pogledajte video na Youtube kanalu:









Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...