среда, 25. септембар 2019.

Zdravi kolač sa ovsenim pahuljicama, bananom i jabukom


Mislila sam da na blogu već imam ovaj recept (jer sam ga pre više godina objavila i na Coolinarici) i baš sam se  začudila da ga ovde još uvek nema, s obzirom da ga često pravim. Ima nekoliko dobrih razloga za tu učestalost: od zdravih je sastojaka, nema mnogo šećera budući da sadrži voće koje je prirodno slatko, nije potreban mikser, već se svi sastojci sjedine varjačom i sadrži zrele banane koje se često nagomilaju u kući i uvek razmišljam šta ću s njima. Ponekad ih iseckam i ostavim u zamrzivač da ih kasnije iskoristim za sladoled ili smoothie, nekad ih utrošim u palačinkama a imam i nekoliko finih recepata za kolače (klik na naziv recepta vas vodi na recept):

Čoko banana rolat 
Banana kiflice
Banana brownies
Banana kolač sa šargarepom 


Inače, ovaj kolač možete peći u manjem pravougaonom plehu dimenzija 30x20 cm ali i u kalupu za pečenje mafina. Odličan je i kada odstoji, pa je zgodan da se ponese kao užina. 
Osim miksera, neće vam biti potrebna ni vaga. Pahuljice merite šoljom od 2,5 dl pre mlevenja. Ukoliko nemate mlin za mlevenje kafe ili blender u kojima biste ih samleli, pahuljice se mogu koristiti i cele, ali je potrebno da smesu pre pečenja ostavite petnaestak minuta kako bi one omekšale i nabubrile.





Zdravi kolač sa ovsenim pahuljicama, bananom i jabukom

Sastojci:

• Suvi sastojci:
1 šolja (250 ml) samlevenih ovsenih pahuljica
1 kašičica praška za pecivo
3 pune kašike mlevenih oraha ili pečenih lešnika
pola kašičice cimeta

• Vlažni sastojci:
2 manje zrele banane
2 manje jabuke
3 jajeta
3 kašike maslinovog ulja
100 ml jogurta
4-5 kašika smeđeg šećera (ili 100 ml meda)

Priprema:

• Jabuke oprati, oguliti i narendati ih u dubljoj činiji. Banane viljuškom ispasirati i ubaciti ih u činiju. Dodati jaja, jogurt, ulje i šećer pa sve dobro promešati špatulom. 
• Zatim dodati suve sastojke: samlevene pahuljice pomešane sa praškom za pecivo, mlevene orahe (ili lešnike) i cimet. U ovakvim kolačima obožavam da dodam i malo mlevenog kardamoma.
• Pleh (30x20 cm) obložiti pek papirom i usuti smesu. Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata na 180 stepeni. 


Recept objavljen na Coolinarici, u maju 2014.
Napomena: kolač koji je na donjoj slici je pravljen uz pomoć miksera, odnosno, prvo sam mutila belanca u šne, a onda polako dodavala ostale sastojke. Kolač na naslovnoj i ostalim slikama je pravljen bez miksera, sastojci su ručno pomešani i ima taj grublji, rustikalni izgled. No, ovo i nije tip kolača koji osvaja izgledom, pa preporučujem da se ne opterećujete i ne koristite mikser već da maksimalno skratite postupak i olakšate sebi :) Štaviše, možete i detetu dati da ga napravi uz vašu pomoć, toliko je jednostavan. Prijatno!




2 коментара:

  1. Meni se više svidja kolač koji si radila mikserom mada može i ova prva varijanta. Razlika na "oko" nije toliko bitna uvek.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...