недеља, 22. септембар 2019.

Prženi kupus sa ostacima mesa sa roštilja


Pre neki dan pričam sa prijateljicom šta praviti za ručak i kada mi je rekla da joj je ostalo neko meso sa roštilja od prethodnog dana i da ne zna šta će sa njim, spomenem joj ovo jelo. Iznenadila sam se što joj je bilo potpuno nepoznato nešto što je ovako obično. I, kaže ona meni, hajde ti to lepo napiši pa ću se setiti za sledeći put kada mi pretekne roštilja. 
Meni se često dešava da bude ostataka, ustvari, gotovo uvek kada naručimo roštilj. Nekako, uvek mislim da će nam biti malo, a onda ostane. A nekada svesno naručim više kako bih sutradan imala ručak koji se priprema za manje od pola sata. Osim toga, Nedi su omiljena sva jela sa kupusom: slatki kupus na paradajzu, podvarak, sarma a i ovo jelo, pa mi je samim tim još draže.
Inače, ne volim da bacam hranu (iako je ustvari ne bih bacila - naša jazavičarka Mima se više raduje ostacima nego granulama :)) Ukoliko vam ostane baš malo mesa, i učini vam se nedovoljno za ovaj obrok, uvek ga možete pojačati tako što ćete dodati malo slanine ili nešto drugo suhomesnato. 
I na kraju, a takođe bitno - ovo je ručak koji odgovara mnogim dijetalnim rečimima: hrono, low carb ili proteinskoj ishrani sa malim unosom ugljenih hidrata. Najjednostavnija kombinacija mesa i povrća :)



Prženi kupus sa ostacima mesa sa roštilja

Sastojci:

jedna glavica kupusa srednje veličine (oko 700 g)
oko 400 g mesa sa roštilja (kobasice, ćevapi, pileći ražnjić...)
1 veća glavica crnog luka
velika kašika svinjske masti
začini:
so, biber, suvi začin, slatka mlevena paprika, kumin


Priprema:

U dubljoj šerpi zagrejati mast i na njoj propržiti sitno iseckani crni luk.
Za to vreme kupus očistiti i sitno iseckati. Ne kao za salatu, već malo krupnije komade. Kada luk požuti, na njega spustiti kupus i pržiti ga dok ne omekša, oko petnaestak minuta. Dodati začine: so, biber, suvi začin, mlevenu slatku papriku i kumin. Umesto kumina možete koristiti kim, slične su arome. 


Kada kupus omekša, dodati sitno iseckano meso, propržiti još par minuta i ručak je gotov. 
Odmah servirati.




2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...