субота, 15. август 2020.

Posni Braunis (Vegan Brownies)


Pre neki dan sam na Instagramu videla sliku ovog kolača i istog momenta poželela da ga napravim. Izgledao je tako primamljivo a kada sam videla potrebne sastojke i shvatila da ih sve imam u kući, nije bilo sumnje da će što pre biti isproban.


Ukoliko već imate ispečen batat u frižideru, priprema traje maksimalno deset minuta i nije potreban mikser. Pa šta ćete bolje! Jedina, uslovno rečeno, mana ovog kolača je da ovo nije velika količina. Tako da, ukoliko vam je potreban desert za veće društvo, slobodno duplirajte sastojke. 



Što se tiče sastava, ovaj brauni je bez sumnje zdrava poslastica. Batat, banana, kokosovo ulje i kakao su namirnice koje sadrže mnogo zdravih i korisnih sastojaka pa je idealan za one koji žele da se zaslade a da to bude nešto što je nutritivno bogato.

 Posni Braunis (Vegan Brownies)

Sastojci:

380 g batata (jedan, srednje veličine)
1 banana
80 g kokosovog ulja
100 g heljdinog brašna
prstohvat soli
3 kašike kakaoa
50 g kokosovog šećera
100 g otopljene crne posne čokolade

Priprema:

• Batat skuvati ili ispeći (ja više volim da ga operem, ostavim u kori i uvijem u foliju pa ispečem u rerni jer na taj način zadrži sve hranljive sastojke). Ostaviti ga da se ohladi pa viljuškom ispasirati. 
• Pasiranom batatu dodati izgnječenu zrelu bananu, otopljeno kokosovo ulje, kakao, so, brašno i šećer. Dobro izmešati.
• Na kraju, u smesu dodati otopljenu čokoladu i ponovo sve dobro promešati.


• Smesu izliti u manji pleh obložen pek papirom. Dimenzije pleha su 20x20 cm.
• Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, maksimalno 20 minuta. Pazite da se kolač ne prepeče kako ne bi bio suv. Moja rerna je prilično jaka i brzo peče, pa ukoliko ima potrebe pečenje se može i produžiti. Čim dobije koricu, pečen je.
• Ostaviti da se ohladi pa iseći na kocke i servirati.


• U nedostatku batata, dobra zamena može biti pasirana pečena bundeva. Isto važi i za brašno. U originalnom receptu koristi se proseno, a ja sam upotrebila heljdino. 

Pogledajte video recept na Youtube kanalu Jekin Kapric:





Izvor recepta: Blog BIO Prostor




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...