среда, 26. август 2020.

Ananas torta bez pečenja

Ovu divnu kremastu tortu sam pravila pre dve nedelje, za tatin 72. rođendan. Iako on više voli one starinske čokoladne torte sa mnogo oraha ili lešnika, bilo je toplo a i nešto nisam baš imala vremena za pečenje kora pa sam se odlučila za ovu, najbržu i najjednostavniju varijantu. 

Polazna ideja je recept za veoma popularnu Nepečenu tortu sa jagodama (klik) koju ne propuštam da napravim svakog proleća bar dva, tri puta, odnosno kada imam svojih svežih jagoda. Međutim, iako se sada jagode mogu kupiti tokom cele godine, ja sam po tom pitanju staromodna i volim da koristim voće u sezoni, kada ima pravi i miris i ukus. 

E sad, to ne bi trebalo da bude razlog da ova torta čeka mesec maj i jagode, pa sam je napravila sa ananasom iz konzerve. I bila je odlična! Kada se dobro rashladi, zaista je fenomenalnog, osvežavajućeg ukusa. Naravno, umesto ananasa se može koristiti i neko drugo voće iz kompota, breskve bi bile takođe idealne. 

Ananas torta bez pečenja

Sastojci:

Za podlogu:
200 g mlevenog keksa
100 g mlevenih badema (sa opnom)
50 g šećera u prahu
80 g maslaca (ili margarina)
6-7 kašika soka iz kompota

Za kremu:
250 g mlečne slatke pavlake
250 g krem sira
150 g šećera u prahu
1 kesica želatina (10 g)
350 g ananasa iz konzerve 
+
Za ukrašavanje:
1 kesica krem šlaga od vanile
malo istopljene čokolade 
listići blanširanog badema

Priprema: 

• Priprema podloge:
U činiju staviti mleveni keks, mlevene bademe, šećer, maslac iseckan na listiće i sok iz kompota pa umesiti u ujednačenu smesu. Na tanjir za serviranje staviti okrugli obruč za torte dimenzija 20 cm i umešenu smesu utisnuti na tanjir. Kašikom poravnati da svuda bude iste debljine pa je ostaviti u frižider da se rashladi. 
• Priprema kreme:
U činiju za mućenje sipati slatku pavlaku i mikserom je umutiti uz dodavanje šečera u prahu. Nije potrebno dugo mutiti, čim počne da se steže dodati krem sir i kratko izmiksirati. 
Posebno, u šerpicu usuti želatin u prahu i preliti ga sa 5 kašika vode pa ostaviti da nabubri. Zatim ga polako ugrejati na tihoj vatri (pazite da ne proključa). Ugrejani želatin pažljivo usuti u pavlaku i sir uz stalno mućenje mikserom dok se smesa fino ne ujednači. Odložiti mikser pa dodati ananas iseckan na sitne komadiće i sve dobro promešati špatulom (napomena: ostaviti nekoliko kockica ananasa za ukrašavanje).

• Slaganje torte:
Na rashlađenu podlogu sipati umućenu kremu, poravnati je i tortu ostaviti u frižider da se dobro rashladi i stegne, najmanje 6 sati. Potom je ukrasiti umućenim krem šlagom od vanile i poprskati otopljenom čokoladom.


Napomena: ukoliko vam je potrebna veća torta, prečnika 28 cm, preporučujem da sastojke za podlogu uvećate za 1/2 (300 g keksa, 200 g badema, 150 g maslaca, itd.) a sastojke za kremu i voće možete duplirati (500 ml pavlake, 500 g sira, itd.).


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...