понедељак, 31. август 2020.

Punjena paprika

Recept za punjenu papriku sam planirala da objavim još početkom juna, ali iako sam je tokom leta pravila više puta, evo ga tek sad. I nije kasno, jer još uvek ima divne paprike a ovo jelo je najlepše upravo sada, u sezoni. 


Inače, pored bećara, punjena paprika mi je omiljeni letnji ručak. I imam utisak da je još lepša sutradan, kada se podgreje. A super je i to što se može zamrznuti pa uvek kuvam veću količinu upravo zbog toga. 


Punjena paprika


Sastojci:

11-12 većih paprika babura
1 veća glavica crnog luka
2 šargarepe
600 g mlevene junetine
2 kašike sitno iseckanog svežeg paršunovog lista
80 g pirinča
kašičica suvog začina od povrća
kašičica soli
pola kašičice bibera
pola kašičice kumina
dve kašičice slatke mlevene paprike
+
150 ml soka od paradajza
150 ml vode
ravna kašičica soli

Za zapršku:
2 pune kašika masti
1 kašika brašna
1 kašika slatke mlevene paprike

Priprema:

• Paprike oprati i izdubiti pa staviti u dublju veću šerpu u kojoj će se kuvati. Bolje je da ih gusto poslažete i da nema razmaka između njih jer će tokom kuvanja omekšati i prevrtati se - ali, ako se i to desi, ne smeta.
• U činiju staviti sve sastojke za nadev: sitno iseckan crni luk i peršunov list, narendanu šargarepu, pirinač, mleveno meso i začine pa sve detaljno promešati rukom ili kašikom kako bi se začini ravnomerno rasporedili. 
• Paprike odmah napuniti pripremljenim nadevom. Nema potrebe da se pune skroz do vrha jer će pirinač tokom kuvanja dodatno nabubriti.


• U šerpicu sipati sok od paradajza, vodu i so pa staviti na vatru da prokuva. Ovim rastvorom naliti svaku papriku a ostatak sipati u šerpu. Dodati još vode, da je bude malo ispod ruba paprike, poklopiti i odmah staviti da se kuvaju na vatri srednje jačine, oko sat vremena. 


• Pred kraj kuvanja napraviti zapršku: u šerpici ugrejati mast i na njoj propržiti brašno i alevu papriku, samo par sekundi da zamiriše, nikako duže da ne bi zagorelo. Skloniti sa vatre pa dodati jednu kutlaču tečnosti u kojoj su se kuvale punjene paprike, razmutiti žicom da nema grudvica i sipati preko paprike. Vratiti na vatru da se zaprška rastvori i da zgusne jelo. Biće dovoljno da se kuva još desetak minuta.
• Punjene paprike su najlepše kada se serviraju sa pire krompirom ili kiselom pavlakom. Uz svež hleb, to je definitivno jedno od najukusnijih letnjih jela.
• Ukoliko izbegavate zapršku, možete je naravno i izostaviti. Međutim, naglasila bih da zaista nije obilna i jaka, posebno na ovu količinu mesa i paprike i sva tradicionalna jela (ne samo ovo već i sarmu ili pasulj) volim da kuvam sa zaprškom.




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...