недеља, 20. новембар 2022.

Slane korpice sa sirom i pršutom

Hrskave korpice napunjene pikantnim nadevom od sira i pršute oduševiće čak i one probirljive!

Pored toga što su veoma ukusne, odličan su izbor za svečanu trpezu jer su i dekorativne pa će se veoma lepo uklopiti sa salatama, slanim pitama i suhomesnatim proizvodima koji su uobičajeno slavsko predjelo. 

Oni koji duže vremena prate moj blog, znaju da veoma rado koristim svinjsku mast. Ne samo da je upotrebljavam za kuvanje pa dinstam i pržim na masti, već je koristim i za slana i slatka testa. Takav je slučaj i sa testom za ove korpice. Videćete da se tako lepo mesi, tako je glatko i samim tim lako za oblikovanje, da ćete se ovom receptu rado vraćati upravo zbog toga. 




Slane korpice sa sirom i pršutom


Testo za korpice:

200 (+50) g belog brašna
50 g žutog kukuruznog brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
100 g svinjske masti ZLATIBORAC

Nadev:

500 g svežeg ili krem sira
100 g kisele pavlake
3 kašike pečenog susama
1 crvena barena paprika
1 kašika svežeg vlašca
1 kašičica soli
1/4 kašičice šarenog bibera
100 g suve svinjske pršute ZLATIBORAC

Za dekoraciju:

čeri paradajz
šareni biber
sveže začinsko bilje (bosiljak, peršunov list, mirođija)

Priprema:

1. U činiji za mešenje pomešati vlažne sastojke: mast, jaje i pavlaku. 
Posebno pomešati suve sastojke: obe vrste brašna, prašak za pecivo i so.
Vlažnim sastojcima postepeno dodati suve i zamesiti glatko testo. Testo ostaviti u frižideru na sat vremena da se rashladi.


2. Nakon tog vremena, podlogu za rad posuti brašnom i testo razvući na debljinu od oko pola centimetra (testo će još u toku pečenja da naraste). 
Čašicom vaditi krugove testa i stavljati ih u podmazan kalup za pečenje mafina. Ostatke testa premesiti pa ponovo razvući i sve iskoristiti. Od ove mere trebalo bi da se dobije 16 korpica.



Pre pečenja, testo obavezno izbockati viljuškom kako se korpice ne bi naduvale tokom pečenja.
Korpice peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 20 minuta odnosno dok rubovi ne porumene. Ostaviti ih u kalupu da se ohlade pa tek onda izvaditi jer su prilično krhke kada su tople.

3. Za nadev, pomešati sve sastojke. Pršutu iseckati na kockice a papriku najpre dobro posušiti ubrusom pa sitno naseckati i staviti u nadev od sira. 




Korpice napuniti pripremljenim nadevom. Ukrasiti ih polovinama čeri paradajza i svežim začinskim biljem.



Ovaj recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Zlatiborac.













Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...