Ukoliko volite čvarke u pecivima, svideće vam se i ovaj ukusni venac. Napunjen je duvan čvarcima koji mu daju zaista poseban ukus. Pored toga, izuzetno je dekorativan i može se praviti i za neke svečanije prilike.
Punjeni venac sa čvarcima
Sastojci:
550 g brašna
20 g svežeg kvasca
150 ml mleka
150 ml tople vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
100 g svinjske masti
1 belance
50 g maslaca
200 g krem sira
pola kašičice soli
100 g duvan čvaraka (Zlatiborac)
žumance, semenke
• U toplo mleko i vodu staviti po kašičicu šećera i brašna i izmrvljen kvasac, promešati i ostaviti na toplom mestu da se aktivira.
U činiju za mešenje staviti mast, belance, so, nadošli kvasac pa u toku mešenja postepeno dodavati brašno. Umesiti glatko, meko testo. Posudu pokriti i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta da se testo udvostruči.
• Dok se testo podiže, pripremiti premaz. Pomešati maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi sa sirom i posoliti.
• Podlogu za rad posuti brašnom i na nju istresti testo. Blago ga premesiti pa pomoću oklagije razvući na debljinu od oko pola centimetra. Premazati ga pripremljenim premazom.
• Preko premaza rasporediti duvan čvarke. Druga, podjednako dobra varijanta je da prethodno čvarke pomešate sa premazom od sira.
• Testo uviti u rolat pa spojiti krajeve testa u krug tako da se dobije oblik venca.
• Oštrim nožem zaseći venac na svaka 3 cm a onda ga premazati umućenim žumancetom i posuti semenkama.
• Venac peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Ukoliko gornja površina pre vremena počne da rumeni, prekrijte ga alu folijom i dovršite pečenje.
Нема коментара:
Постави коментар