Kada pripremam ribu, često se desi da se ne pojede sve i ove ćufte su odličan način da se i ti ostaci potroše. Ne volim da bacam hranu tako da je reciklaža zaista korisna stvar, ušteda i vremena i novca. Ostatak ribe očistim od kostiju, iscepkam na sitne komade a nekad ih provučem i kroz mašinu za mlevenje mesa, pa ih stavim u plastičnu posudu ili kesicu i odložim u zamrzivač do upotrebe. Ukoliko je to mala količina ribe, sačekam pa je "dopunim" kada sledeći put preostane i kada bude dovoljno, napravim ove fine ćufte.
Jedan od sastojaka je kinoa koja se može zameniti pirinčem, pravila sam na oba načina i podjednako su dobri!
Naravno, ukoliko nemate ostataka ribe ćuftice se mogu napraviti i tako što ćete skuvati ribu (ako su to fileti oslića ili soma, onda nema ni čišćenja i sve ide jako brzo) i dalje radite sve po receptu.
Ćufte od ribe i kinoe (ili pirinča)
Sastojci:
500 g očišćene ribe
100 g skuvane kinoe
1 mladi luk (ili crni luk)
šaka iseckanog peršunovog lista
2-3 čena belog luka
2 manja jajeta
2 kašike ovsenih mekinja (ili prezli)
po ukusu začini:
so, biber, čili, kurkuma
malo maslinovog ulja