Mezes kremes je jedan od starih mađarskih kolača od jednostavnih, takoreći skromnih sastojaka, a veoma finog ukusa koji daje kombinacija slatkog griz fila i kiselkastog džema od kajsija. U koricama ima i meda, zaslužnog za lep miris a kad kolač odstoji bukvalno se topi u ustima. I još jedan detalj koji kolač čini tako nesvakidašnjim je specifična kakao glazura.
Sastojci:
Za korice:
550 gr brašna
2 ravne kašičice sode bikarbone
2 jajeta
60 gr masti
60 gr meda
5 kašika mleka
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
Za kremu:
7 dl mleka
7 kašika (90 gr) pšeničnog griza
160 gr šećera
200 gr maslaca
+
160 gr džema od kajsija
Za glazuru:
6 kašika šećera u prahu
2 kašike kakaa
5 kašika vode
1 kašika ulja
100 gr maslaca (ili margarina)
• Priprema korica:
U dublju činiju za mešenje staviti jaja, mast, med, mleko, šećer i vanilin šećer i kratko izmiksirati da se sastojci povežu. Zatim postepeno dodavati brašno pomešano sa sodom bikarbonom i umesiti glatko testo.
Odmah ga podeliti na 4 jednaka dela (možete ih izmeriti na vagi kako biste bili sigurni da su iste težine).
Iseći 4 lista pek papira u veličini najvećeg pleha iz rerne na čijoj poleđini će se peći korice. Staviti prvu kuglu testa na pek papir, preko nje staviti razrezanu kesu za zamrzavanje ili drugi pek papir i pomoću oklagije što tanje razvući testo. Preko papira ili kese staviti neku svesku ili pleh dimenzija 20x30, pa tupom stranom noža opkrojiti oko nje i odstraniti višak testa.
Na isti način uraditi i sa preostale tri loptice.
Pre pečenja, svaku koricu izbockati viljuškom kako se ne bi naduvala tokom pečenja.
Pre pečenja, svaku koricu izbockati viljuškom kako se ne bi naduvala tokom pečenja.
Uključiti rernu da se ugreje na 180 stepeni i peći korice zajedno sa papirom na kome su razvučene na obrnutoj strani najvećeg pleha. Peku se vrlo kratko, tako da ostanu bele ili eventualno bež, oko 3-4 minute i znaćete da su pečene čim krajevi počnu da žute. Nakon vađenja iz rerne, korice su meke ali hlađenjem postaju krte.
Zajedno sa papirom svucite koricu sa pleha na sto i odmah na isti pleh stavljate sledeću pa u rernu da se peče. Sve korice nakon pečenja slažete jednu na drugu, zajedno sa papirom i tako ih ostavite da se hlade (dakle, papir je između korica, u protivnom bi vruće korice mogle da se zalepe jedna za drugu).
• Priprema kreme:
U šerpu sipati mleko i šećer. Odvojiti malo hladnog mleka i u njemu razmutiti griz tako da nema grudvica pa ga skuvati u mleku dok se ne zgusne. Kada se fil prohladi, dodati mu omekšao maslac iseckan na kockice i dobro izmiksirati.
• Slaganje kolača:
Prvu i treću koricu filujemo kremom od griza a drugu premažemo džemom od kajsija. Poslednja, četvrta korica se ne premazuje, već se prekrije pek-papirom i ceo kolač optereti poslužavnikom na koji možete staviti mleko u tetrapaku ili neku veću knjigu.
• Sutradan kolač preliti kakao glazurom:
U šerpici dobro izmešati šećer u prahu, kakao i vodu pa staviti na tihu vatru da proključa uz stalno mešanje žicom. Zatim skinuti sa vatre i dodati ulje i maslac i dobro promešati da se otopi. Odmah preliti preko kolača i brzim pokretima tankim nožem rasmazati preko cele kore jer se brzo steže.
Posle nekoliko sati kolač tankim oštrim nožem ili skalpelom iseći na štangle.
Fantastično!
ОдговориИзбришиHvala puno, Dano! :)
ИзбришиThe blog are the best that is extremely useful to keep.
ОдговориИзбришиI can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
ดูหนัง