среда, 23. децембар 2020.

Čokoladna jafa torta


Pre mesec dana palo mi je na pamet da napravim jafa tortu u čokoladnoj verziji. Nekako se desilo da mi se nagomilalo jafa keksa a nisam imala mnogo vremena da kuvam dve kreme, jer se u originalnom receptu za jafa tortu kuva i voćni fil, tako da sam se odlučila za ovu, bržu varijantu sa samo jednom čokoladnom puding kremom. 


Inače, Jafa torta je već mesecima najpopularniji recept na blogu a sigurna sam da će i ova verzija pronaći svoje ljubitelje. Veoma je ukusna i kremasta a često je bitna stavka i to što se brzo priprema. Poslednji put kada sam je pravila bila je gotova za manje od sat vremena.


Čokoladna jafa torta


Sastojci:

• Za podlogu:

200 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
50 g šećera u prahu
80 g maslaca
6-7 kašika svežeg soka od pomorandže

• Za kremu:

700 ml mleka
2 kesice praška za puding od čokolade (2x45 g)
4 kašike šećera
125 g maslaca
+
150 g jafa keksa 
(ili 300 g ukoliko želite dva reda keksa)

• Za ganaš glazuru:

200 g mlečne slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje

Priprema:

• Prvo pripremiti ganaš:
U šerpici na tihoj vatri ugrejati slatku pavlaku i čokoladu. Stalno mešati da se smesa fino sjedini i čokolada u potpunosti otopi u pavlaci - ne sme da provri! Zatim ganaš ostaviti na sobnoj temperaturi da se hladi dok se torta priprema.

• Priprema podloge:
U činiju staviti sve sastojke za podlogu: mleveni keks i orahe, šećer, maslac iseckan na listiće, šećer u prahu i sok. Umesiti testo vodeći računa da ne ostanu komadići maslaca, smesa mora biti kompaktna. Na tanjir za serviranje torte postaviti obruč (20 cm) i umešenu podlogu utapkati na tanjiru tako da svuda bude ravnomerne debljine. To možete uraditi i kašikom ili čašom. Potom ostaviti u frižider da se podloga steže dok se priprema krema. 

• Priprema kreme:
U 200 ml hladnog mleka razmutiti prašak za puding. Ostatak mleka sipati u šerpu zajedno sa šećerom pa staviti na vatru srednje jačine da provri. U vruće mleko sipati razmućen prašak za puding i skuvati ga na uobičajen način, uz mešanje dok se ne zgusne. Ostaviti sa strane da se hladi i povremeno promešati da se ne uhvati korica. Kada se malo prohladi, dodati maslac iseckan na kockice koji je omekšao na sobnoj temperaturi i sve dobro izmiksirati. 

• Slaganje torte:
Na podlogu staviti nekoliko kašika kreme i ravnomerno je razmazati. Po kremi poslagati jafa keks čokoladnom stranom okrenutom ka dole. Nema potrebe da se keks provlači kroz sok jer će omekšati od kreme kada se torta bude dobro rashladila. Preko keksa staviti ostatak kreme i zagladiti je a preko nje drugi sloj jafa keksa - ovo nije neophodno, ja sam imala viška keksa pa sam htela da ga iskoristim. Konačno, preko torte sipati rashlađenu ganaš kremu, razmazati je do stranica kalupa i tortu ostaviti u frižideru najmanje 6 sati da se dobro rashladi i stegne. 


Ovo su mere za manju tortu, prečnika 20 cm. Ukoliko ipak želite tortu većeg formata, preporučujem da se sastojci povećaju za 1/3 odnosno kao što je u receptu za Jafa tortu. Tada je možete praviti u okruglom kalupu prečnika 28 cm ili pravougaonom dimenzija 30x20 cm.
Da napomenem da je u tom receptu gramaža pudinga 40g a u ovom 45g što može da utiče na gustinu kreme.





3 коментара:

  1. Predivna je torta ako moze mnere za kalup od 28 cm pozdrav💝

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Piše u poslednjem pasusu kako da povećate sastojke ukoliko đelite tortu prečnika 28 cm. Lep pozdrav 💖

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...