среда, 16. децембар 2020.

Fileti oslića u marinadi od senfa


Filete oslića najčešće pržim, naročito leti kada to mogu da radim napolju, međutim zimi najviše volim da ih pripremam u rerni. Ono što ih u ovom slučaju čini veoma sočnim je marinada od senfa i belog vina u kojoj se drže pre pečenja i koja doprinosi da riba ima odličan i ukus i miris. Osim toga, uz ribu se dobije i fini sos kojim možete preliti prilog koji ćete servirati. Kod mene je to najčešće pire krompir ili pirinač. 

Još jedna prednost ovakvog načina priprema je to što filete oslića možete marinirati i više sati. To olakšava pripremu u situacijama kada ceo dan provodite na poslu ili van kuće pa kada se vratite, potrebno je da ribu samo ubacite u ugrejanu rernu i za 45 minuta imate odličan topao ručak ili večeru.


Fileti oslića u marinadi od senfa


Sastojci:

1 kg Frikom Oslić fileta
100 g senfa
200 ml belog vina
50 ml maslinovog ulja
sok iz dva veća limuna
1 puna kašičica soli
pola kašičice bibera
kašičica suvog timijana
2 kašike svežeg peršunovog lista
6-7 čena belog luka

Priprema:

• Pre same pripreme, filete oslića odlediti i ocediti od vode koju će otpustiti pa ih dobro posušiti ubrusom.


• Vatrostalnu posudu u kojoj će se jelo peći poprskati maslinovim uljem. Poslagati posušene filete oslića, posoliti ih i pobiberiti. Posuti ih sušenim timijanom i iseckanim peršunovim listom.
• U činiji dobro promešati sve sastojke za marinadu: senf, vino, maslinovo ulje, limunov sok i izgnječen beli luk. Preko oslića staviti nekoliko celih čena belog luka a zatim sve zaliti marinadom, tako da riba pliva u njoj. Prekriti alu folijom i ostaviti u frižideru najmanje sat vremena da se marinira.


• Rernu zagrejati na 170 stepeni (sa ventilatorom). Jelo peći oko 45 minuta sve vreme poklopljeno a tek pred kraj pečenja skloniti foliju da se zapeče.


• Servirati sa prilogom po želji. Ja sam sada napravila pire od krompira i brokolija a inače uz ribu vrlo lepo ide i pirinač jer ga možete preliti sosom od senfa u kojem se riba pekla. 


Uz ovako fini, lagani ručak, rashlađeno belo vino se podrazumeva!








1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...