четвртак, 29. децембар 2022.

Čokoladni jafa tart (bez pečenja)

 

Kada nemate mnogo vremena za pripremu kolača a želite da se zasladite, napravite ovaj tart. Fantastičan je! Fina nepečena podloga od keksa za koju se sastojci brzinski izmešaju i utisnu u kalup, nekoliko jafa keksića i klasični ganaš krem i tart je gotov! Naravno, potrebno je samo nekoliko sati da se lepo rashladi i stegne i spreman je za serviranje.


Inače, veliki sam ljubitelj čoko-oranž kombinacije i na blogu ima nekoliko recepata sa jafa keksom. Najpre, apsolutno je najpopularnija Jafa torta koja je u međuvremenu dobila i svoju čokoladnu verziju. Tu je i Jafa puding od pirinča, praktičan desert u čaši koji svi vole. Konačno, postoji još jedan recept pod istim nazivom kao i ovaj danas, ali se kora peče i kuvaju dve kreme, pa kada budete imali više vremena za pripremu, obavezno isprobajte i njega jer je odličan.

Klik na recepte:




Čokoladni jafa tart
(bez pečenja)


Sastojci:

250 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
125 g otopljenog maslaca
100 ml svežeg soka od pomorandže

250 ml mlečne slatke pavlake
300 g čokolade za kuvanje

160 g jafa keksa

Priprema:

1. Najpre pripremiti ganaš krem: u šerpici otopiti slatku pavlaku i čokoladu uz stalno mešanje dok se ne napravi čokoladna krema. Pazite da smesa ne proključa. Ganaš ostaviti da se smlači dok se priprema podloga.


2. Za podlogu, pomešati keks, orahe, maslac i sok da se dobije mrvičasta smesa. Presuti je u kalup (28 cm) - nema potrebe da se podmazuje jer je smesa masna i neće se lepiti za stranice kalupa. Kašikom ili dnom čaše dobro utapkati da se smesa poravna a uz stranice kalupa podići smesu tako da rub bude visine oko 2 cm.




3. Na ravnu podlogu sipati nekoliko kašika ganaš krema i razmazati po podlozi. Preko toga rasporediti jafa keks. Zatim, preko keksa sipati ostatak krema. Razmazati odnosno protresti kalup da se krem svuda ravnomerno rasporedi pa tart ostaviti u frižider da se dobro ohladi i stegne.



4. Pre serviranja, rub tarta ukrasiti rendanom koricom pomorandže i čokoladnim mrvicama pa iseći i servirati. 










3 коментара:

  1. Zvuči fantastično! Razmišljam da napravim duplu mjeru u četvtastoj tepsiji. Je li imate neki trik da se tart lijepo isječe? Mislim da bi moglo biti malo neravno zbog jafa keksa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema nekog posebnog trika za lep rez, osim da je nož tanak i oštar i da ga svaki pit, posle svakog reza operete toplom vodom i posušite ubrusom. Nije loše ni da se 10 minuta pre sečenja izvadi iz frižidera kako bi malo omekšao, ali ne više od 10 minuta :) Mislim da će biti odličan i u četvrtastoj tepsiji!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...