петак, 16. децембар 2022.

Punjeni šaran


 Svečana posna trpeza se ne može zamisliti bez dobre ribe. Kada je obogaćena povrćem koje se zajedno sa njom peče u rerni, onda je to kompletan obrok koji će sigurno oduševiti vaše goste.


Ukoliko to već niste radili, trebalo bi da znate da se šaran jednostavno priprema i najveći posao je ustvari da se riba očisti. Posle toga, sve ide lako! Iako obožavam prženu rečnu ribu, šarana volim da pečem u rerni i to ne samo zato da bih izbegla miris prženja u kući. Nadev kojim se šaran napuni pre pečenja je izvanrednog ukusa i to je još jedan veliki plus za ovaj recept. 


Inače, svi potrebni sastojci su nabavljeni u DIS trgovini. Božićni post je u toku i znam da ću u DIS-u pronaći sve ono što je potrebno za posnu trpezu: rečnu i morsku ribu, veliki izbor svežeg voća i povrća, suvo voće i orašaste plodove, kao i mahunarke, a sve to po veoma povoljnim cenama. Kako kaže slogan - Slava se sprema u DIS-u! 



Punjeni šaran


Sastojci:

1,5 kg očišćenog šarana 
1 manji praziluk 
1 manja šargarepa
100 g pirinča dugog zrna DOBRO 
100 g suvih šljiva 
1 kg krompira 

Začini:

So, biber, suvi peršunov list TRI PRSTA
Dodatak jelima sa povrćem DOBRO
200 ml suncokretovog ulja DOBRO 
200 ml belog vina

Priprema:

1. Najpre pripremiti nadev za ribu: 
Pirinač oprati, sipati u šerpu, naliti vodom i staviti da se kuva.
Praziluk očistiti i sitno iseckati pa ga prodinstati na malo ulja. Posle par minuta, dodati iseckanu šargarepu i kratko prodinstati. Zatim skinuti sa vatre i dodati sitno iseckane suve šljive, skuvan i oceđen pirinač i začine: kašičicu dodatka jelima, malo soli, bibera i suvog peršunovog lista. 



2. Krompir oprati i oguliti pa iseći na ploške. Začini su isti kao i za nadev: dodatak jelima, so, biber i peršunov list. 


3. Očišćenog šarana zaseći po širini tako da useci budu na razmaku od oko 2 centimetra. Dobro ga posoliti i spolja i iznutra. Zatim ga napuniti pripremljenim nadevom.


4. Vatrostalnu posudu u kojoj će se riba peći podmazati uljem. Na dno posude staviti iseckani praziluk a preko njega rasporediti krompir. Preko krompira položiti napunjenog šarana i sve poprskati uljem i polovinom pripremljenog vina. Pokriti alu folijom i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se peče, a pred kraj pečenja skloniti foliju, ribu poprskati ostatkom vina i vratiti u rernu da se zapeče.
Ukupno vreme pečenja je oko 50-55 minuta na 200 stepeni (bez ventilacije).



Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom DIS.



2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...