уторак, 27. децембар 2022.

Stomboli - italijanski pizza rolat

 

Ukoliko volite pizzu (a ima li koga da je ne voli?!), volećete i Stromboli. Isto divno, hrskavo testo, isti bogati nadev od sira i suhomesnatih proizvoda a drugačiji oblik. Rekla bih, rustikalniji, svečaniji, pa je moj predlog da ga napravite za novogodišnje praznike ili zimska druženja sa prijateljima. 


Priprema je jednostavna i ima svega nekoliko caka na koje bi trebalo obratiti pažnju kako bi rezultat bio zadovoljavajuć. Najpre, potrebno je ostaviti testo da se dobro odmori i udvostruči (najmanje 45 minuta na toplom mestu) jer će na taj način biti mnogo ukusnije. I ne samo to - i kada se rolat savije, bolje je i njega ostaviti bar 15 minuta da se odmara pokriven dok se rerna ne zagreje. 


Ono što korici odnosno gornjoj strani rolata daje posebno fin izgled a i ukus, je manja količina sira Grana Padano (ili Parmigiano Regianno) kojim se gornji deo testa posipa pre pečenja. U nedostatku tog sira, rolat možete posuti krupnom morskom soli i biće veoma fino i tako!


Iako svi teško odolevamo toplom pecivu, preporučujem da Stromboli ipak sačeka bar 20 minuta nakon pečenja. Naime, nakon pečenja, nadev je veoma vruć i rolat ćete mnogo lakše iseći i servirati kada se prohladi.



Stomboli - italijanski pizza rolat

Sastojci:

Za testo:

400 (+50 g) glatkog brašna
20 g svežeg kvasca (ili jedna kesica od 10 g suvog)
250 ml tople vode
1 kašičica šećera
pola kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja

Za nadev:

200 g narendane mocarele
125 g sveže mocarele
1 puna kašika sušenog origana
150 g pasiranog paradajza (ili kečapa)
7 zelenih maslina bez koštice
100 g domaće salame ZLATIBORAC
100 g zlatiborskog pršuta ZLATIBORAC

Za premaz i posip:

1 jaje
oko 20 g Grana Padano


Priprema:

1. U toplu vodu staviti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac. Dobro promešati da se kvasac otopi pa ga ostaviti na toplom mestu da zapeni. U činiju za mešenje staviti brašno, so, ulje i aktivirani kvasac i testo umesiti na uobičajen način uz postepeno dodavanje brašna. Činiju pokriti i testo ostaviti sat vremena da se podiže.


2. Nakon sat vremena, podlogu za rad posuti brašnom pa testo oklagijom razvući u pravougaon oblik.
Važna napomena: prilikom nanošenja nadeva obavezno ostaviti prazno oko 2 cm na krajevima kako nadev ne bi cureo prilikom savijanja rolata. Kada se sav nadev rasporedi, te prazne krajeve premazati umućenim jajetom kako bi se testo bolje "zalepilo" prilikom uvijanja u rolat.


3. Testo premazati paradajzom, posuti origanom i polovinom narendane mocarele. 
Rasporediti domaću salamu Zlatiborac, iseckane masline i svežu mocarelu isečenu na ploške. Zlatiborski pršut iseći na trake i rasporediti ga. Na kraju, sve posuti ostatkom narendane mocarele.




4. Rub testa koji je bez nadeva, premazati umućenim jajetom. Spoljne krajeve testa saviti ka unutra pa dužom stranom uviti rolat. 
Prebaciti ga na pleh obložen pek papirom i pokriti čistom suvom krpom pa ostaviti da narasta oko 15 minuta.


5. Nakon tog vremena, rernu uključiti da se ugreje na 200 stepeni.
Rolat oštrim nožem zaseći ukoso, na nekoliko mesta. Premazati ga umućenim jajetom (ili maslinovim uljem) i posuti narendani Grana Padano (ili parmezan).



6. Rolat staviti u rernu da se peče na 200 stepeni oko 25 minuta, odnosno dok ne porumeni.
Ostaviti ga najmanje 15 minuta da se prohladi pa tek onda iseći i servirati.







Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...