Inače, dok ja nisam počela da je pravim, redovno ju je pripremala moja tetka Spomenka, po receptu moje mame Anđelke i mi bismo se svaki put oduševljavali ukusom i pitali se zašto je ne pravi češće.
Kada kažem da ima sočnu koru od griza koja je natopljena mlekom, poput one za koh, i bogati nadev sa ukusom karamela, oraha i keksa, sve je jasno. Dakle, u poplavi raznoraznih torti koje se ne peku, čizkejkova i ostalih "instant" kolača, ova torta je nešto potpuno drugačije, nešto što se ne pravi svaki dan a opet, nije komplikovano.
Iako sam dugo zazirala od pripreme zbog toga što je potrebno da se šećer za nadev prvo istopi i tu je potrebna malo veća pažnja - verujte, ukoliko ovo još uvek niste radili, jednostavno je. Potrudila sam se da u receptu što detaljnije opišem pripremu i kada se isprate svi koraci, garantujem odličan rezultat! U maminom receptu su mere za nadev izražene u šoljama od 250 ml a kako taj merni sistem retko koristim (posebno kada su torte u pitanju), ja sam ipak sve izmerila pa zapisala i mere u gramima.
Mamina griz torta
Sastojci:
• Kora:
6 jaja
prstohvat soli
4 pune kašike šećera
6 kašika vode
6 punih kašika pšeničnog griza
1 puna kašičica praška za pecivo
• Preliv:
500 ml mleka
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
• Nadev:
(šolje su od 250 ml)
Šolja šećera (200 g)
Šolja i po mleka (400 ml)
3 pune kašike pšeničnog griza
Šolja i po mlevenog keksa (150 g)
Šolja mlevenih oraha (100 g)
• Priprema kore:
Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg i ostaviti na stranu.
Žumanca mutiti sa šećerom dok se ne istopi. Potom dodati vodu, griz i prašak za pecivo. Odložiti mikser i u smesu ručno, u nekoliko navrata, dodati belanca. Mešati špatulom prevrćući smesu.
Dno okruglog kalupa (24 cm) postaviti pek papirom a stranice podmazati (ili, ako ćete tortu ostaviti u kalupu, podmazati ceo kalup i posuti brašnom).
Pripremljenu smesu izliti u kalup i koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 30 minuta.
Dok se kora peče, ugrejati mleko sa šećerom. Vruću pečenu koru izbockati viljuškom pa pažljivo, u više navrata, zaliti vrućim mlekom. Ja sam koru prebacila na tanjir i stavila oko nje obruč pa je malo mleka iscurelo, ali ga je kasnije upila.
Natopljenu koru vratiti u toplu rernu da polako upije mleko i nabubri.
• Priprema nadeva:
U dublju šerpu sipati šećer pa šerpu staviti na tihu vatru da se šećer otopi i karamelizuje. Trebalo bi da se u potpunosti istopi i dobije finu karamel žutu boju. Veoma je važno paziti da ne zagori. Dok se šećer topi, mleko ugrejati do tačke ključanja. U istopljeni šećer polako sipati vrelo mleko (pazite, to će malo da prska!), pa stalno mešati varjačom dok se šećer u potpunosti ne istopi u mleku.
Zatim dodati griz i dalje stalno mešajući kako se ne bi napravile grudvice i kuvati još dve, tri minute dok griz ne omekša i masa se zgusne (ali ipak bude ređa od smese za palačinke).
Kada se smesa prohladi, dodati mleveni keks i orahe i dobro promešati. Nadev odmah sipati preko kore pa tortu vratiti u frižider i ostaviti najmanje 6 sati da se dobro rashladi.
Sutradan, ukrasiti umućenom slatkom pavlakom ili šlagom i posuti mlevenim orasima pa servirati.
Fina starinska torta, pa još s mokrim biskvitom, super. No, ima nešto što se uvijek pitam kad su mjere na žlice. Žlica je: vrhom puna žlica, ili poravnata. To nije baš svejedno, nije ista količina. Jeko molim pojašnjenje. Topli pozdrav od moresi60
ОдговориИзбришиDobro pitanje i sugestija da naglasim i u receptu: u pitanju su vrhom pune kašike a jaja su M klasa (65 g). Slažem se, nije uopšte svejedno 😃 Lep pozdrav!
Избриши