Za ove starinske, prhke štrudlice, neće vam biti potrebno više od 45 minuta! Mese se bez kvasca, sa praškom za pecivo, sve sastojke verovatno uvek imate u kući, tako da su idealne za neke hitne situacije kada vam se jede nešto slatko a uz odgovarajuću dekoraciju (na pr. ako se poprskaju čokoladnom glazurom ;) , mogu biti divan desert i za prazničnu trpezu, iako su sasvim obične i jeftine ;)
Štrudlice
Sastojci:
1 jaje
1 dl (80 g) šećera
1 dl (80 g) masti ili maslaca
1 dl mleka
1 kesica vanilin šećera
400-420 g brašna
1 kesica praška za pecivo
za filovanje: pekmez, eurokrem
Priprema:
1. U jednoj činiji pomešati brašno i prašak za pecivo. U drugu činiju staviti jaje, šećer, vanilin šećer, mleko i mast, pa mutiti mikserom uz postepeno dodavanje brašna iz prve činije. Zatim isključiti mikser, pa nastaviti mešenje rukom, dobićete fino, glatko i masno testo.
2. Umešeno testo podeliti na dva dela. Malo pobrašniti podlogu, pa oklagijom tanko razvući svaki komad testa u pravougaonik (kod mene je to bilo oko 32x22 cm). Premazati pekmezom ili eurokremom, a ostaviti nenamazano oko 2 cm pre kraja rolatića, da ne bi curelo kada se rolat uvije. Takođe, krajeve uvući da fil ne curi. Staviti štrudlice na pleh obložen pek-papirom i izbockati ih viljuškom ili štapićem za ražnjiće kako ne bi popucale, odnosno, da tokom pečenja vazduh izlazi iz njih.
3. Uključiti rernu da se ugreje na 180 stepeni, a za to vreme pleh ostaviti u frižider. Peći samo dok ne porumene, ostaviti da se ohlade a onda iseći i posuti ih prah-šećerom.
- Ukoliko želite da vam štrudlice "idu" više u visinu i da se ne rašire, stavite ih jednu do druge u uži pleh i smesu podelite na tri dela :)
Ovo je stari bakin recept, mere su izražene u šoljicama od 1 dl tako da se sastojci veoma brzo odmere, brašno doda po osećaju, bez vage i lako se spreme, čak i ako ste početnik u mešenju :)
Kao fil, može se koristiti i mak sa suvim grožđem, poparen u malo vrućeg mlaka. Štrudlice su prhke, mirišljave i jako ukusne! :)
Ovo pamtim, ubijaš me ovakvim testom... uhhhh
ОдговориИзбришиCeco, ovo je baš neobavezan kolač, za svaki dan 😉😍
ОдговориИзбриши