Ukoliko ovih dana planirate neku proslavu i razmišljate šta poslužiti kao predjelo ili čak kao jedno od glavnih jela, slana torta je uvek praktično i ukusno rešenje.
S obzirom na to da su velike vrućine, svi izbegavamo da uključujemo rernu i grejemo kuću, tako da su u ovom periodu godine, jela koja se ne peku više nego poželjna.
Ova slana torta ima plus ne samo zbog toga što se ne peče, već i zato što priprema traje manje od pola sata. Ne sadrži želatin ali je čvrsta i potrebno je samo da se dobro rashladi. Možete je poslužiti uz suhomesnato predjelo ali i ne morate, jer joj posebno divan ukus daje dodatak svinjske pečenice Zlatiborac.
Verujem da će i vaši gosti biti oduševljeni, najpre izgledom a potom i ukusom ove fine torte. Ali, ne morate čekati neku proslavu da biste je napravili. Moj predlog je da je isprobate bez posebnog povoda jer sam sigurna da ćete biti oduševljeni i da ćete je praviti ponovo!
Slana torta DELIKATES
Sastojci:
• Podloga:
300 g slanih krekera
200 g maslaca
100 ml jogurta
• Nadev:
500 g sitnog sira (sveži ili krem sir)
180 g kisele pavlake
100 g svinjske pečenice Zlatiborac
1 ravna kašičica soli
pola kašičice belog luka u granulama
• Dekoracija:
250 g krem sira
samleveni šareni biber
svež vlašac
čeri paradajz
crne masline
• Podloga:
U činiju staviti samlevene krekere, jogurt i istopljeni maslac pa dobro promešati.
Na tanjir za serviranje postaviti obruč prečnika 20 cm. U obruč sipati smesu pa je dnom rakijske čašice utisnuti na tanjir i poravnati.
Ostaviti je u frižider da se hladi dok se priprema nadev.
• Nadev:
Mikserom umutiti sir, pavlaku, so i beli luk.
Pečenicu iseckati na sitne kocke i ručno umešati u sir.
Sve dobro promešati pa sipati preko rashlađene podloge i ponovo vratiti u frižider da se i nadev dobro rashladi. Potrebno je najmanje 4 sata da se lepo stegne pre serviranja.
• Dekoracija:
Krem sir umutiti pa premazati celu tortu. Poslastičaraskim špricem naneti zvezdice od krem sira.
Rub torte ukrasiti svežim vlašcem a gornji deo blago posuti biberom pa rasporediti čeri paradajz i crne masline.
• U podlogu nisam stavljala so i zaista je nije potrebno dodavati jer su krekeri sasvim dovoljno slani kao i nadev.
• Ukoliko nemate svež vlašac kojim biste ukrasili rub torte, dobra zamena mogu biti izmrvljeni krekeri ili masline iseckane na kolutiće.
• Tortu možete praviti i u četvrtastom kalupu dimenzija 20x20 cm (ili malo većem) pa prilikom serviranja seći kockice ili štangle.
Ovaj recept je urađen u saradnji sa kompanijom ZLATIBORAC.
Нема коментара:
Постави коментар