Странице

петак, 29. јул 2022.

Slana torta DELIKATES


 Ukoliko ovih dana planirate neku proslavu i razmišljate šta poslužiti kao predjelo ili čak kao jedno od glavnih jela, slana torta je uvek praktično i ukusno rešenje. 
S obzirom na to da su velike vrućine, svi izbegavamo da uključujemo rernu i grejemo kuću, tako da su u ovom periodu godine, jela koja se ne peku više nego poželjna.


Ova slana torta ima plus ne samo zbog toga što se ne peče, već i zato što priprema traje manje od pola sata. Ne sadrži želatin ali je čvrsta i potrebno je samo da se dobro rashladi. Možete je poslužiti uz suhomesnato predjelo ali i ne morate, jer joj posebno divan ukus daje dodatak svinjske pečenice Zlatiborac. 


Verujem da će i vaši gosti biti oduševljeni, najpre izgledom a potom i ukusom ove fine torte. Ali, ne morate čekati neku proslavu da biste je napravili. Moj predlog je da je isprobate bez posebnog povoda jer sam sigurna da ćete biti oduševljeni i da ćete je praviti ponovo!




Slana torta DELIKATES

Sastojci:

• Podloga:

300 g slanih krekera
200 g maslaca
100 ml jogurta

• Nadev:

500 g sitnog sira (sveži ili krem sir)
180 g kisele pavlake 
100 g svinjske pečenice Zlatiborac
1 ravna kašičica soli
pola kašičice belog luka u granulama

• Dekoracija:

250 g krem sira
samleveni šareni biber
svež vlašac
čeri paradajz
crne masline

Priprema:

• Podloga:

U činiju staviti samlevene krekere, jogurt i istopljeni maslac pa dobro promešati. 
Na tanjir za serviranje postaviti obruč prečnika 20 cm. U obruč sipati smesu pa je dnom rakijske čašice utisnuti na tanjir i poravnati. 
Ostaviti je u frižider da se hladi dok se priprema nadev.






• Nadev:

Mikserom umutiti sir, pavlaku, so i beli luk.
Pečenicu iseckati na sitne kocke i ručno umešati u sir. 
Sve dobro promešati pa sipati preko rashlađene podloge i ponovo vratiti u frižider da se i nadev dobro rashladi. Potrebno je najmanje 4 sata da se lepo stegne pre serviranja.







• Dekoracija:

Krem sir umutiti pa premazati celu tortu. Poslastičaraskim špricem naneti zvezdice od krem sira.
Rub torte ukrasiti svežim vlašcem a gornji deo blago posuti biberom pa rasporediti čeri paradajz i crne masline.




Nekoliko napomena:

• U podlogu nisam stavljala so i zaista je nije potrebno dodavati jer su krekeri sasvim dovoljno slani kao i nadev. 

• Ukoliko nemate svež vlašac kojim biste ukrasili rub torte, dobra zamena mogu biti izmrvljeni krekeri ili masline iseckane na kolutiće.

• Tortu možete praviti i u četvrtastom kalupu dimenzija 20x20 cm (ili malo većem) pa prilikom serviranja seći kockice ili štangle.









Ovaj recept je urađen u saradnji sa kompanijom ZLATIBORAC.






Нема коментара:

Постави коментар