Странице

субота, 13. август 2022.

Jednostavna punjena pogača


 Volite pogače ali često odustanete od pripreme jer pomislite da će vam oduzeti mnogo vremena? Ništa zato! Evo jedne koja je veoma jednostavna, bez ukrasa čija izrada ponekad zahteva veštinu i strpljenje ali je zato predivnog ukusa i zadovoljiće sve ljubitelje slanih peciva.


Ono što ovu pogaču čini posebnom je njen nadev. Dve vrste sira, plus zlatiborski pršut - odlična kombinacija! Zlatiborski pršut je novi proizvod koji dolazi iz Zlatiborca i odličnog je ukusa tako da je ovu jednostavnu pogaču upravo on podigao na viši nivo. 


Možete je servirati za doručak ili večeru, za neobavezne prilike ili pak neke svečanije, i sigurna sam da će vaši degustatori biti oduševljeni. 




Jednostavna punjena pogača 


Sastojci:

350 g brašna
1 kašičica soli
5 g suvog kvasca (pola kesice)
1 kašičica šećera
150 ml mleka
1 belance
50 ml ulja

Nadev:

120 g feta sira
120 g kačkavalja
1 kašičica sušenog origana
50 g zlatiborskog pršuta Zlatiborac


Premaz:

1 žumance
1 kašika ulja
crni susam

Priprema:

• U toplo mleko staviti šećer, brašno i suvi kvasac, promešati i ostaviti da kvasac zapeni. Aktivirani kvasac sipati u činiju za mešenje, dodati mu belance i ulje a onda postepeno dodavati brašno i so. Umesiti glatko testo pa činiju poklopiti i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena da se testo udvostruči. 


• Dok se testo podiže, pripremiti nadev: pomešati usitnjeni feta sir, narendani kačkavalj i origano. 
Zlatiborski pršut naseckati na kockice i dodati smesi od sira pa dobro promešati. 


• Komad papira za pečenje staviti na radnu površinu i posuti brašnom. 
Naraslo testo staviti na pek papir pa ga pomoću oklagije razvući u kružnicu prečnika oko 40 centimetara.
Na sredinu staviti nadev a oko 5 centimetara testa na krajevima ostaviti slobodno jer će se tim nenamazanim rubom testa pogača preklopiti odnosno zatvoriti. Nadev pažljivo utapkati u testo a onda podići rub testa i preklopiti ka sredini tako da se nadev u potpunosti prekrije testom. Zatvorenu pogaču posuti brašnom pa preko nje blago preći oklagijom. 
Pogaču zajedno sa papirom prebaciti u pleh u kojem će se peći. Pokriti je čistom krpom i ostaviti još 15 minuta da narasta u plehu.





• Rernu uključiti da se ugreje na 180 stepeni. 
Pogaču premazati žumancetom umućenim sa malo ulja.
Rub pogače posuti semenkama i staviti je u rernu da se peče oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni. 







Recept je urađen u saradnji sa kompanijom Zlatiborac. 




Нема коментара:

Постави коментар