Slane torte su uvek dobro rešenje za sve vrste proslava. Kad god sam neku pripremala za slavu, uvek se prva pojela. Pored toga, pružaju mogućnost da upotrebite maštu i lepo ih dekorišete, pa će sigurno privući pažnju na slavskom stolu.
Postoji još jedna prednost kod pripreme slanih torti. Znam da ima početnika u kuvanju koji zaziru od pripreme slanih rolata, jer se plaše da će rolat popucati prilikom uvijanja. Upravo zbog toga je slana torta praktična - sastojci su vrlo slični kao kod rolata a nema bojazni od pucanja jer se sve vrlo jednostavno ređa u slojevima i to je "sva nauka".
Kora za ovu tortu se priprema od istih sastojaka kao Rolat od rendanih tikvica (klik) i laganog je ukusa, budući da ne sadrži masnoću a tako je elastična i zgodna za oblikovanje. Ukoliko ste ovog leta ostavili narendanih tikvica u zamrzivač, mogu se koristiti i za ovu koru i potrebno je da se samo dobro ocede kada se odmrznu.
Slana torta sa krem sirom i pečenicom
Sastojci:
• Za koru:
6 jaja
6 kašika Dobro brašna tip 500
400 g narendanih tikvica
pola kašičice praška za pecivo
pola kašičice soli
• Za nadev:
400 g Dobro sirni namaz
180 g kisele pavlake
20 g majoneza
pola kašičice soli
200 g dimljene svinjske pečenice
• Za dekoraciju:
100 g edamera Dobro
masline
peršunov list
• Priprema kore:
Tikvice narendati. Ukoliko su pune vode, ocediti ih.
Razdvojiti belanca od žumanaca pa belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg.
U drugoj činiji umutiti žumanca, so i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati narendane i oceđene tikvice i dobro promešati.
Na kraju, u tu smesu u nekoliko navrata dodati sneg od belanaca, mešajući špatulom kako smesa ne bi pala već ostala vazdušasta.
Najveći pleh iz rerne (40x35 cm) obložiti pek papirom. Papir blago podmazati maslacem i staviti u pleh. Na papir sipati pripremljenu smesu za koru, poravnati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-25 minuta.
Pečenu koru ostaviti u plehu da se ohladi a zatim iseći na tri jednake trake.
• Priprema nadeva:
U činiju staviti sirni namaz, pavlaku, majonez i so i kratko izmiksirati da se poveže. Pripremiti tanko isečenu dimljenu svinjsku pečenicu.
• Slaganje:
Poslužavnik obložiti pek papirom.
Na njega staviti prvu koru odnosno traku. U debljem sloju premazati je nadevom od sira. Preko njega poslagati pečenicu. Preko nje u tankom sloju namazati nadev od sira kako bi se gornja kora bolje "zalepila" za donji sloj.
Preko toga staviti drugu koru i ponoviti postupak: premazati sirnim nadevom i složiti pečenicu pa je blago premazati.
Na kraju, staviti treću koru i nju u tanjem sloju premazati nadevom od sira jer se preko nje, kada se torta rashladi, posipa narendani edamer.
Složenu slanu tortu ostaviti u frižider da se rashladi pa nakon par sati ukrasiti.
• Ukrašavanje:
Najpre, tortu iseći na parčiće željene veličine.
Edamer narendati na sitnoj strani trenice i posuti preko isečene slane torte.
Na kraju, na svako parče torte staviti kolutić maslinke i peršunov list.
Pogledajte video recept na YT kanalu Jekin Kapric:
Нема коментара:
Постави коментар