Странице

субота, 6. новембар 2021.

Slana torta sa krem sirom i pečenicom


Slane torte su uvek dobro rešenje za sve vrste proslava. Kad god sam neku pripremala za slavu, uvek se prva pojela. Pored toga, pružaju mogućnost da upotrebite maštu i lepo ih dekorišete, pa će sigurno privući pažnju na slavskom stolu.


Postoji još jedna prednost kod pripreme slanih torti. Znam da ima početnika u kuvanju koji zaziru od pripreme slanih rolata, jer se plaše da će rolat popucati prilikom uvijanja. Upravo zbog toga je slana torta praktična - sastojci su vrlo slični kao kod rolata a nema bojazni od pucanja jer se sve vrlo jednostavno ređa u slojevima i to je "sva nauka".


Kora za ovu tortu se priprema od istih sastojaka kao Rolat od rendanih tikvica (klik) i laganog je ukusa, budući da ne sadrži masnoću a tako je elastična i zgodna za oblikovanje. Ukoliko ste ovog leta ostavili narendanih tikvica u zamrzivač, mogu se koristiti i za ovu koru i potrebno je da se samo dobro ocede kada se odmrznu.



Slana torta sa krem sirom i pečenicom


 Sastojci:

• Za koru: 

6 jaja 
6 kašika Dobro brašna tip 500 
400 g narendanih tikvica 
pola kašičice praška za pecivo 
pola kašičice soli 

• Za nadev: 

400 g Dobro sirni namaz 
180 g kisele pavlake 
20 g majoneza 
pola kašičice soli
200 g dimljene svinjske pečenice 

 • Za dekoraciju: 

100 g edamera Dobro 
masline
peršunov list

Priprema:

• Priprema kore:

Tikvice narendati. Ukoliko su pune vode, ocediti ih.
Razdvojiti belanca od žumanaca pa belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg.
U drugoj činiji umutiti žumanca, so i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati narendane i oceđene tikvice i dobro promešati.
Na kraju, u tu smesu u nekoliko navrata dodati sneg od belanaca, mešajući špatulom kako smesa ne bi pala već ostala vazdušasta.

Najveći pleh iz rerne (40x35 cm) obložiti pek papirom. Papir blago podmazati maslacem i staviti u pleh. Na papir sipati pripremljenu smesu za koru, poravnati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-25 minuta. 
Pečenu koru ostaviti u plehu da se ohladi a zatim iseći na tri jednake trake.


• Priprema nadeva:

U činiju staviti sirni namaz, pavlaku, majonez i so i kratko izmiksirati da se poveže. Pripremiti tanko isečenu dimljenu svinjsku pečenicu.


• Slaganje:

Poslužavnik obložiti pek papirom. 
Na njega staviti prvu koru odnosno traku. U debljem sloju premazati je nadevom od sira. Preko njega poslagati pečenicu. Preko nje u tankom sloju namazati nadev od sira kako bi se gornja kora bolje "zalepila" za donji sloj.
Preko toga staviti drugu koru i ponoviti postupak: premazati sirnim nadevom i složiti pečenicu pa je blago premazati.
Na kraju, staviti treću koru i nju u tanjem sloju premazati nadevom od sira jer se preko nje, kada se torta rashladi, posipa narendani edamer.
Složenu slanu tortu ostaviti u frižider da se rashladi pa nakon par sati ukrasiti. 


• Ukrašavanje:

Najpre, tortu iseći na parčiće željene veličine.
Edamer narendati na sitnoj strani trenice i posuti preko isečene slane torte.
Na kraju, na svako parče torte staviti kolutić maslinke i peršunov list. 


• Slanu tortu servirati dobro rashlađenu.



Pogledajte video recept na YT kanalu Jekin Kapric:




Ovaj recept je nastao u saradnji sa najvećim domaćim trgovinskim lancem, DIS trgovinom. 



Нема коментара:

Постави коментар