уторак, 24. октобар 2023.

Orada iz rerne

 

Orada ispečena u rerni je podjednako ukusna kao i kada se peče na grilu a priprema ne traje duže od pola sata. Uz prilog od obarenog krompira i blitve, odnosno dalmatinsko varivo, to je jedan lagani, zdravi ručak koji možete poslužiti i za svečanije prilike. 


S obzirom na to da uskoro počinje post, ili ne postite ali jednostavno želite da u svoju ishranu češće uvrstite ribu, na blogu ima još recepata, pa pogledajte:







Orada iz rerne

Sastojci:

1 kg orade (2 očišćene su imale oko 800 g)
4 čena belog luka
1 limun
2 grančice ruzmarina
so, biber
maslinovo ulje

Priprema:

1. Ribu očistiti, odnosno skinuti joj krljušt, izvaditi škrge i unutrašnjost. Ukoliko ste kupili očišćenu ribu, ipak proverite da li je na njoj ostalo krljušti pa je eventualno ostružite nožem. Očišćenu ribu dobro oprati pod mlazom hladne vode pa detaljno posušiti papirnim ubrusom.


2. Oštrim nožem na ribi napraviti zareze sa razmakom od oko 2 centimetra. Svaku ribu posoliti spolja i iznutra i pobiberiti. Zatim u unutrašnjost ribe staviti sitno iseckan beli luk, po dva koluta limuna i grančicu ruzmarina.


3. Rernu uključiti da se ugreje na 200 stepeni. Vatrostalnu posudu u kojoj će se riba peći podmazati, pa staviti ribu. Peći oko 25 minuta na 200 stepeni. 


4. Servirati odmah uz prilog po želji. Moj omiljeni prilog uz ribu je najjednostavnije dalmatinsko varivo: krompir iseckati na kockice i staviti da se kuva. Pred kraj kuvanja dodati svežu ili odmrznutu blitvu i kuvati još par minuta. Procediti, posuti maslinovim uljem, iseckanim belim lukom i posoliti. To je to!



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...