уторак, 31. октобар 2023.

Salata od heljde i cvekle


Da li ste znali da heljda spada u grupu najzdravijih biljaka? Kada se pogleda njen sastav, jasno je da je sjajan izvor proteina, gvožđa i magnezijuma, da čuva srce i normalizuje nivo šećera u krvi, tako da sam rešila da je bar jednom nedeljno uvrstim u svoj jelovnik. 


Veliki plus je jednostavna i brza priprema: potrebno je samo da se prethodno potopi u vodi a nakon toga, skuva se za svega nekoliko minuta. Do sada sam je pripremala u slatkoj varijanti, kao kašu i za pripremu palačinaka (klik na recept). Međutim, heljda se odlično kombinuje i u slanim jelima. Ima divan, orašast ukus i u ovoj salati divno se uklopila sa slatkastom cveklom i neutralnim krastavcem.  




Salata od heljde i cvekle

 
Sastojci:

50 g pečenog heljdinog zrna
200 g cvekle
100 g salatnog krastavca
2 kašike listića nane
4 kašike maslinovog ulja
sok iz polovine limuna
1 kašika semenki suncokreta
1 kašika sirovog bundevinog semena

Priprema:

1. Heljdu staviti u sito i isprati pod mlazom hladne vode. Zatim je preručiti u činiju, preliti sa 150 ml hladne vode i ostaviti u vodi najmanje pola sata (a može i više sati). Nakon tog vremena, ocediti je od vode i ponovo dobro isprati. Naliti novom vodom, staviti prstohvat soli i kuvati 5 minuta. Za to vreme, heljda će tokom kuvanja upiti vodu a ukoliko je ipak ostane, višak ocedite. Kuvanu heljdu ostaviti da se ohladi. 


2. Cveklu dobro oprati, posušiti i uviti u alu foliju. Staviti je na pleh obložen pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada se ohladi, oguliti je i iseći na sitne kocke.
Druga varijanta je da je ogulite i obarite. Meni se više dopada ukus pečene cvekle, tako da iskoristim toplu rernu kada pripremam neka jela pa istovremeno ispečem i cveklu. Pečena cvekla se može čuvati u frižideru, u zatvorenoj staklenoj posudi, do nedelju dana.


3. Krastavac dobro oprati (nema potrebe da se kora oguli). Iseckati ga na manje kocke. 

4. U činiju za serviranje staviti kuvanu i ohlađenu heljdu. Dodati joj iseckani krastavac, maslinovo ulje, limunov sok, so i iseckane listiće sveže nane. Dobro promešati pa tek onda dodati kockice cvekle. Pažljivo ih pomešati sa ostatkom, kako ne bi obojile celu salatu. Na kraju, salatu posuti semenkama i servirati. 


Odličan je prilog uz Harmonika pileći file





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...