четвртак, 5. октобар 2023.

Pečeno pile na povrću


 Nije potrebno veliko kulinarsko umeće da biste ispekli i dobili savršeno sočno pile sa rumenom, hrskavom kožicom! Dovoljno je da ispratite par koraka u pripremi i rezultat će vas oduševiti. A ono što je još jedan plus kada je ovaj recept u pitanju je i to što uz pile, istovremeno dobijate i prilog od povrća, pa vam samo preostaje da uz to pripremite svežu salatu i uživate! S obzirom na to da je sezona bundeve, ja sam sada i nju pekla, uz krompir i brokoli, tako da je kuća predivno mirisala i preporučujem vam da probate upravo ovu, jesenju kombinaciju povrća.


Pile koje sam koristila je od Perutnine Ptuj, pakovano MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom koja garantuje očuvanje svežine mesa bez ikakvog menjanja njegovih svojstava. Piletina, koja se proizvodi u Srbiji, je sveža, a posuda u koju je upakovana obezbeđuje bolju higijenu proizvoda i duži rok trajanja.



Pečeno pile na povrću


Sastojci:

1 pile u MAP pakovanju Perutnina Ptuj (1,8 kg)

50 g maslaca
2 kašike maslinovog ulja
1 puna kašika sušenog timijana 
2 kašičice soli
1 ravna kašičica bibera
polovina glavice belog luka
1 limun
2 grančice ruzmarina

polovina glavice belog luka
4 veća krompira (500 g)
polovina muskatne tikve (500 g)
200 g brokolija
maslinovo ulje
so
biber

Nekoliko važnih napomena:

• Pile izvaditi iz frižidera sat vremena pre pripreme i ostaviti ga na sobnoj temperaturi.
• Pre same pripreme, pile detaljno posušiti papirnim ubrusom. Kada je potpuno suvo, lakše će se naneti premaz od maslaca a to takođe utiče i na finalni rezultat, odnosno hrskavost kožice.
• Vreme pečenja bi trebalo prilagoditi svojoj rerni. Moja je veoma jaka i na polovini pečenja sam morala da prekrijem pleh jer je kožica ubrzo počela da rumeni. 
• Nakon pečenja, pile ostaviti u plehu 20 minuta da se prohladi. Ukoliko se odmah iseče, može se desiti da sokovi iz njega iscure i da bude suvo, zato je mnogo bolje malo sačekati da se ohladi.

Priprema:

1. Prvo pripremiti smesu za premazivanje pileta. Maslac otopiti i ostaviti da se ohladi. Pomešati ga sa maslinovim uljem, timijanom, solju i biberom.
Pile posušiti papirnim ubrusom. Unutrašnjost pileta posoliti, pa u njega staviti limun isečen na kolutove, grančice ruzmarina i polovinu cele glavice belog luka. Noge pileta vezati kuhinjskim koncem. Položiti ga na leđa pa kašikom po celom piletu rasporediti premaz od maslaca. Na grudima pažljivo podići kožicu kako se ne bi pocepala, pa i ispod nje naneti maslac. 



2. Krompir i bundevu oprati i oguliti. Iseći na krupnije komade i staviti u činiju. Dodati i krupnije cvetove brokolija i preostalu polovinu glavice belog luka. Poprskati maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti pa dobro promešati.


3. Rernu uključiti na 200 stepeni (bez ventilacije).
Pleh za pečenje dobro podmazati. U pleh usuti začinjeno povrće (brokoli okrenuti stabljikama ka gore kako cvet ne bi goreo).
Na povrće staviti pile okrenuto grudima gore. Krilca pažljivo podvući ispod pileta. 
Pleh staviti u zagrejanu rernu da se pile peče oko sat vremena i 15 minuta. Pokriti alu folijom ukoliko meso pre vremena počne da rumeni i dovršiti pečenje. 


Ostaviti da se prohladi pa servirati sa svežom salatom.






Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Perutnina Ptuj.







Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...