понедељак, 25. септембар 2023.

Pohovana piletina marinirana u jogurtu


Piletina marinirana u jogurtu, a potom uvaljana u začinjenu smesu pa ispohovana, je moj trenutni favorit kada je comfort food u pitanju: zlatna, hrskava i sočna. Jedno od jela koje se jednostavno priprema i koje svi vole. Pri tom, vrlo je praktično jer se može pripremati za razne prilike: od onih svakodnevnih, preko svečanijih a zgodno je i "za poneti". 


Tajna ovako sočne piletine je u tome što se ona prethodno marinira u jogurtu. Mlečna kiselina iz jogurta omekša meso i pileće šnicle, odnosno file, nakon mariniranja i pripreme budu tako nežne i sočne. Bilo bi dobro da se meso ostavi u jogurtu najmanje 6 sati, ali primetićete razliku i ako odstoji samo 2 sata. Posudu sa mesom izvaditi iz frižidera sat vremena pre pohovanja, kako bi se smlačilo pre nego što se spusti u zagrejanu masnoću.


Naravno, za jelo nije bitno samo da je ukusno, već i da je pripremljeno od kvalitetnih namirnica, a moj izbor je meso Perutnine Ptuj. Ovakvi komadi piletine se pakuju specijalnom MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom koja omogućava da meso zadrži sva svoja kvalitativna svojstva i da ostane sveže tokom celog roka trajanja. Pri tom, meso ima produženu trajnost, a ne menjaju se njegova svojstva.



Pohovana piletina marinirana u jogurtu


Sastojci za mariniranje:

1 kg pilećih šnicli (file) Perutnina Ptuj
400 ml tečnog jogurta
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica slatke začinske paprike
1 kašičica sušenog origana

Sastojci za pohovanje:

2 šolje glatkog brašna 
2 kašičice praška za pecivo
2 kašike sušenog peršunovog lista
1 kašika sušenog bosiljka
1 kašika slatke začinske paprike
1 kašičica soli

mast ili ulje za prženje

Priprema marinade:

Nekoliko sati pre pripreme, a može i dan ranije, piletinu posuti začinima i preliti jogurtom. Dobro promešati pa posudu prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider. Izvaditi je iz frižidera i ostaviti na sobnoj temperaturi sat vremena pre pripreme kako meso ne bi bilo hladno.




Pohovanje:

U činiji pomešati sve sastojke potrebne za pohovanje: brašno i začine.
U šerpi ili dubljem tiganju zagrejati masnoću na kojoj će se meso pržiti.
Uzimati komade pilećih šnicli, blago ih otresti od jogurt marinade i spuštati u mešavinu brašna i začina. Pritisnuti kako bi se meso sa svih strana dobro obložilo brašnom. 



Spuštati meso u zagrejanu masnoću i pržiti sa svake strane oko 4 minuta dok ne dobije lepu rumenu boju. Kada je isprženo, stavljati na rešetku ili papirni ubrus kako bi se ocedilo od masnoće. 


Sačekati oko 5 minuta da se šnicle prohlade pa ih servirati. Moj predlog za prilog je pire od bundeve i bareni prokelj. 



Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Perutnina Ptuj










Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...