четвртак, 21. септембар 2023.

Pletenica sa sušenim paradajzom


Sušeni paradajz obožavam! Na toplom tostiranom hlebu, u umaku preko testenine, u pecivima - ne mora se staviti velika količina, a svakom jelu veoma oplemeni ukus. Takav je slučaj i sa ovom divnom pletenicom. Jednostavno testo, malo sušenog paradajza i svežeg bosiljka, a rezultat, savršen! 


Inače, odavno sam objavila detaljan recept (klik) sa uputstvima kako se paradajz može sušiti u rerni. Ima malo posla, ali vredi i s obzirom na to da još uvek ima lepog paradajza, upustite se u pripremu već ovih dana.




Pletenica sa sušenim paradajzom


Sastojci:

550 g brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
150 ml mleka
150 ml kisele vode
50 g svinjske masti
1 kašičica soli 

100 g sušenog paradajza
listići svežeg bosiljka
3o g narendanog parmezana

Priprema:

1. U toplo mleko staviti po kašičicu šećera i brašna i izmrvljen kvasac. Izmešati i ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira. Kada kvasac zapeni, sipati ga u činiju za mešenje pa dodati ostale sastojke: vodu, mast, brašno i so i zamesiti meko testo. Činiju pokriti i ostaviti je na toplom mestu da se testo udvostruči.

2. Podlogu za rad posuti brašnom i premesiti naraslo testo. Zatim ga oklagijom razvući na debljinu od oko centimetar. Po testu razmazati sušeni paradajz (on se može prethodno izmiksirati da se dobije pasta). Posuti listićima svežeg bosiljka.



3. Testo uviti u rolat. Oštrim nožem rolat preseći po sredini pa dva dobijena dela isprepletati tako da se dobije pletenica. Potom je prebaciti na pleh obložen pek papirom i posuti parmezanom. 


4. Pletenicu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 30 minuta.





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...