уторак, 10. октобар 2023.

Rižoto sa bundevom


Napokon je došla sezona bundeve koju mnogo volim i često koristim, kako za slatka, tako i za slana jela. Danas je na red došao ovaj jednostavni rižoto, koji je bundeva tako lepo oplemenila i učinila odličnim prilogom uz pečenu piletinu. Naravno, rižoto je divan i kao samostalno jelo a ne samo u ulozi priloga. 



Rižoto sa bundevom

 Sastojci:

100 g pirinča
200 g muskatne bundeve
1 manja glavica crnog luka
100 ml belog vina
350 ml vrele pileće supe (bujon)
2 kašike narendanog parmezana
so, biber, sušeni timijan
maslinovo ulje

Priprema:

1. Luk očistiti i sitno iseckati. Bundevu oguliti i iseći na sitne kocke. Supu ugrejati do ključanja. Pirinač se ne ispira.


2. U tiganju ugrejati maslinovo ulje i na njemu propržiti luk. Posle nekoliko minuta, dok je luk još uvek beo, staviti pirinač i na tihoj vatri pržiti oko minut uz stalno mešanje. Potom dodati iseckanu bundevu i promešati. Sipati vino i začiniti solju, biberom i timijanom.
3. Nakon toga, u rižoto postepeno sipati vrelu supu uz stalno mešanje. Supu dodavati u nekoliko navrata. Čim pirinač "popije" tečnost, dodati još malo dok se sva supa ne potroši a pirinač ne skuva. Sve vreme se meša. Na kraju, u rižoto staviti narendani parmezan, promešati i skinuti sa vatre. Može se dodati i kockica maslaca, kako bi bio još kremastiji (ja je sada nisam stavila). Ukupno vreme kuvanja rižota je oko 20 minuta.


4. Rižoto poslužiti odmah, dok je topao i kremast jer se stajanjem suši i zgusne. 



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...