понедељак, 30. октобар 2023.

Harmonika pileći file


 Kako od jednostavnog komada mesa kakav je pileći file, dobiti na oko atraktivan a u isto vreme i ukusan i pikantan obrok? Jednostavno! Meso zarežite, začinite, a onda ga napunite kobasicama. Ide hladnije vreme i ovakav obrok će vam sigurno prijati. Pri tom, priprema vam neće oduzeti mnogo vremena.


Pileći file koji sam koristila je od Perutnine Ptuj, a pakovan je specijalnom MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom. U pitanju je postupak pakovanja mesa pomoću kojeg se mesu produžava rok trajanja bez ikakvih menjanja njegovih svojstava. Meso je higijenski spakovano i ostaje sveže tokom celog svog roka trajanja. 



Harmonika pileći file

Sastojci:

1 pakovanje Perutnina Ptuj pilećeg filea (500 g)
50 g sveže kobasice 
4 čena belog luka
4 kašike maslinovog ulja
1 kašičica sušenog origana
2 kašike prezli 
2 kašike narendanog parmezana
so, biber, sveži peršunov list 

Priprema:

1. Beli luk sitno iseckati i pomešati sa origanom i maslinovim uljem. Kobasicu iseći na tanje kolute.


2. Pileći file izvaditi iz pakovanja i staviti na tanjir. Oštrim, tankim nožem na mesu napraviti useke pod uglom od 45 stepeni. Pazite da ne presečete ni sa strane ni do donjeg dela filea - dovoljno je da se naprave kosi "džepovi" u koje će moći da se stave kolutići kobasice. Napraviti nekoliko rezova razmaka oko 1 centimetar. Na isti način iseći oba komada mesa.


3. Nakon što se naprave rezovi, meso dobro posoliti i pobiberiti sa svih strana. Zatim, dodatno rukama utrljati so u meso a onda ga sa svih strana posuti mešavinom ulja, luka i origana. Kašičicom pogurati namaz od ulja da uđe i u proreze u mesu. U proreze rasporediti prethodno isečene kobasice. 


4. Rernu uključiti da se ugreje na 220 stepeni.
Meso prebaciti u podmazanu vatrostalnu posudu. Posuti ga ostatkom maslinovog ulja, prezlama (koje će tokom pečenja pokupiti višak tečnosti) i parmezanom. 


5. Posudu poklopiti ili prekriti alu folijom pa staviti u zagrejanu rernu da se peče. Prvih 20 minuta peći pokriveno, a onda otkriti i vratiti u rernu na još 10 minuta. Prilikom serviranja, svaki komad mesa posuti tečnošću koje je otpustilo prilikom pečenja. Posužiti uz prilog po želji - moj predlog je salata od heljde i cvekle. 



Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Perutnina Ptuj.













Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...