петак, 6. август 2021.

Girice (papaline) iz rerne

 

Ako pogledate recepte za pripremu ribe koje sam već objavila, primetićete da je kod većine, ako ne i svih, predviđena priprema u rerni. Nije da ne volim prženu ribu, naprotiv, nego hoću da izbegnem miris prženja koji u kući može da se oseti danima, a druga stvar je to što priprema u rerni garantuje zdraviji obrok od onog koji je pržen u dubokom ulju.

Girice spadaju u jeftinu ali zdravu ribu i ja ih veoma volim. Jednom sam slušala neku nutricionistkinju koja je tada rekla da bi trebalo što više jesti upravo tu sitnu ribu koja je nisko u lancu ishrane i nije stigla "da se najede" štetnih stvari kojih ima u moru. Nekako mi se dopala ta teorija pa se trudim da ih što češće pripremam. 

Ovo je jedan od apsolutno najjednostavnijih načina pripreme jer se sve gurne u renu i to je to. Međutim, ima još nešto što pojednostavljuje pripremu - ja girice ne čistim i jedem ih cele! U njima nema kostiju, ili su zaista male, a ako već niste probali, znajte da su i glave divno hrskave i ukusne i nema razloga da se i one ne pojedu. Dakle, ovo je idealan obrok ako ste početnik u kuvanju ili ako želite brzo, lagano i zdravo jelo.


Girice (papaline) iz rerne


Sastojci:

500 g zamrznutih girica 
4 kašike maslinovog ulja
2 pune kašike palente (kukuruznog griza)
1 puna kašičica soli
pola kašičice belog luka u prahu

Priprema:

• Pre pripreme, girice odmrznuti i ostaviti da se ocede od tečnosti koju će pustiti. Ukoliko su vlažne, posušiti ih papirnim ubrusom. Rernu uključiti na 180 stepeni da se ugreje.
• Zatim ih staviti u dublju činiju, poprskati maslinovim uljem da bi se začini što bolje "zalepili" pa dodati palentu, so i beli luk. Sve dobro promešati, najbolje rukama, kako bi se riba obložila začinima sa svih strana. 


• Ribu staviti na pleh obložen pek papirom i peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Trebalo bi da je pečena za dvadesetak minuta.
• Pečene girice poprskati limunovim sokom i servirati odmah, uz prilog od barenog krompira i blitve i belo vino.



3 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...