петак, 20. август 2021.

Punjeni venac sa čvarcima


Ukoliko volite čvarke u pecivima, svideće vam se i ovaj ukusni venac. Napunjen je duvan čvarcima koji mu daju zaista poseban ukus. Pored toga, izuzetno je dekorativan i može se praviti i za neke svečanije prilike.


Inače, veoma jednostavno se oblikuje pa ga mogu praviti i početnici u kuvanju ukoliko zaziru od pripreme nekih komplikovanijih pogača. Kada je testo u pitanju, stvarno je za svaku preporuku jer i kada se ohladi ostaje meko, čak i sutradan.



Punjeni venac sa čvarcima

Sastojci:

550 g brašna
20 g svežeg kvasca
150 ml mleka
150 ml tople vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli 
100 g svinjske masti
1 belance

50 g maslaca
200 g krem sira
pola kašičice soli
100 g duvan čvaraka (Zlatiborac)

žumance, semenke

Priprema:

• U toplo mleko i vodu staviti po kašičicu šećera i brašna i izmrvljen kvasac, promešati i ostaviti na toplom mestu da se aktivira. 
U činiju za mešenje staviti mast, belance, so, nadošli kvasac pa u toku mešenja postepeno dodavati brašno. Umesiti glatko, meko testo. Posudu pokriti i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta da se testo udvostruči.

• Dok se testo podiže, pripremiti premaz. Pomešati maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi sa sirom i posoliti. 

• Podlogu za rad posuti brašnom i na nju istresti testo. Blago ga premesiti pa pomoću oklagije razvući na debljinu od oko pola centimetra. Premazati ga pripremljenim premazom.


• Preko premaza rasporediti duvan čvarke. Druga, podjednako dobra varijanta je da prethodno čvarke pomešate sa premazom od sira.


• Testo uviti u rolat pa spojiti krajeve testa u krug tako da se dobije oblik venca.


• Oštrim nožem zaseći venac na svaka 3 cm a onda ga premazati umućenim žumancetom i posuti semenkama.


Venac peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Ukoliko gornja površina pre vremena počne da rumeni, prekrijte ga alu folijom i dovršite pečenje. 







Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...