уторак, 11. септембар 2018.

Dedini brkovi


Ovaj kolač već dugo, dugo želim da isprobam. Ne znam šta me je to tako privlačilo - u mojoj porodici se nije pravio, a čak nisam imala prilike ni da ga negde probam, međutim, znala sam da će mi se svideti. Orasi, džem od kajsije, čokolada, dakle, nešto kao žarbo, ali mnogo interesantnijeg izgleda. Čitajući raznorazne recepte po internetu, videla sam da se negde koristi kvasac, a negde prašak za pecivo i odlučila sam se za prvu varijantu, sa kvascem.
Inače, nedavno sam sređivala neke mamine knjige i u jednoj nađem papirić i njenom rukom napisano "Čovek bez brkova, k'o kera bez repa" :))) Ne znam odakle joj to, pretpostavljam da je čula na radiju, sigurno na njoj omiljenoj "dvestadvojci", pa je zapisala - imala je tu lepu naviku da kada čuje ili pročita nešto što joj se dopada, odmah to zapiše na papirić ili u notes i doda i datum. I iako su me nekada nervirali ti njeni papirići posvuda, sad mi je drago što ih pronalazim 💕 A što se tiče te njene "teorije" o brkovima, vidim da nije slučajno moj tata nosio brkove skoro 40 godina :D





Dedini brkovi


Sastojci:

Za testo:
400 gr (+60gr) brašna (oštro i meko, pola-pola)
1 dl mleka
20 gr svežeg kvasca
180 gr maslaca
4 žumanceta
70 gr kisele pavlake (3 kašike)
70 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli

Za premaz:
6 kašika džema od kajsija
6 punih kašika mlevenih oraha

Za nadev:
4 belanceta
70 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
120 gr mlevenih oraha

Za glazuru:
100 gr čokolade
50 gr maslaca

Priprema:

1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti na toplom mestu da se aktivira.
U dublju činiju staviti omekšali maslac, žumanca, kiselu pavlaku, šećer i vanilin šećer i izmiksirati da se sastojci povežu. Zatim im dodati dignuti kvasac i brašno i umesiti meko testo koje se ne lepi.
2. Testo odmah staviti na podlogu posutu brašnom, tanko ga razvući pomoću oklagije na debljinu oko pola centimetra i onda ga podeliti na tri dela. Svaki deo u tankom sloju premazati džemom (oko 2 pune kašike) pa posuti mlevenim orasima. Zatim početi uvijati testo sa svake strane ka unutra, kao da motate dva rolata jedan ka drugome (pogledajte slike). S tim da se sredina ostavlja prazna, odnosno, ostavi se mali prostor između dva rolata, oko 3 cm. jer će se taj prostor kasnije popuniti nadevom.
Svaki deo kada složite, premestite na veliki pleh obložen pek papirom.



3. Nadev: 
Belanca sa šećerom i vanilin šećerom umutiti u čvrst sneg, pa im ručno umešati mlevene orahe, pažljivo mešajući varjačom ili špatulom kako smesa ne bi pala. Polako, kašikom stavljati nadev u prazan prostor između rolata. Nadeva ima sasvim dovoljno da njime premažete i rolate kada završite sa popunjavanjem praznina. 



4. Tek tada uključite rernu da se greje na 170 stepeni, a rolati nek odmaraju na plehu dok se rerna ne ugreje. Kolač peći oko 30 minuta, najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.
5. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi pa ga preliti čokoladom otopljenom sa maslacem, koja se takođe malo prohladila. Iseći ga tek sutradan, kada se potpuno ohladi i stegne.




Izvorni recept - TouchSun, Coolinarika



4 коментара:

  1. Ja kao I ti, nikako da napravim a recepata milion! Ovi brci mi se svidjaju, volim kombinaciju kajsija I oraha, pa jos I cokolada. P.S.severnjaci znaju da kazu: poljubac bez brkove ko jaje bez soli! Ja srecna jer gdin DJ. ima bradu 😁

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svetlana, tako je i kod mene bilo, baš sam birala i ovaj recept je stvarno odličan. Mislim da su ovakva testa sa kvascem bolja, posebno kad odstoje, ne lome se, ne omekšaju a zadrže prhkost.
      Hahaha, dobra je fora i ta izreka :))) A g-din Đ. nosi što voli ili što ti volEš? :D

      Избриши
  2. Izvinjavam se zbog padezi, kucam debelim prsticima na telefonu 😂😂😂

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahaha, pa vidim nešto mi neobično - pišeš da to kažu severnjaci, a po padeži bih pre rekla da je izreka s'jug 😏😄😄

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...