Iskoristite ovaj period u kome još uvek ima lepog paradajza i napravite ovo lagano jelo, bez mesa!
Paradajz punjen pečurkama
Sastojci:
13 paradajza srednje veličine (čvršćih)
4-5 čena belog luka
400 gr pečuraka (šampinjona)
1 puna kasika brašna*
so, biber, provansalska mešavina začina, svež seckani bosiljak
1 jaje
2 pune kašike kremastog sira*
2 kašičice prepečenog susama
Priprema:
1. Paradajz dobro oprati i osušiti. Svakom paradajzu pri vrhu odseći poklopac, pa ga izdubiti kašičicom. Sačuvati čvršće izdubljene delove a tečnost i semenke baciti. Poklopce sačuvati, biće potrebni kasnije da se paradajz zatvori pred kraj pečenja.
2. Izdubljeni paradajz okrenuti naopačke na poslužavniku. Kada se ocedi, poslagati ga u podmazanu vatrostalnu posudu i posoliti unutrašnjost svakog paradajza.
4. Napuniti svaki paradajz pripremljenom smesom i ređati u podmazanu vatrostalnu posudu.
5. Posebno izmešati jaje sa sirom i susamom i sa po dve kašičice preliti svaki paradajz. Staviti u zagrejanu rernu i peći 20-ak minuta na 180 stepeni. Kada sir počne da žuti, izvaditi posudu iz rerne, na svaki paradajz staviti poklopac i vratiti u rernu da se do kraja zapeče.
Predlozi:
* Brašno za zgušnjavanje smese - možete staviti kukuruzno, integralno pšenično ili samlevene ovsene pahuljice
* Umesto kremastog sira i jaja, za posip se može koristiti i parmezan ili neki drugi tvrdi sir.
* Ukoliko vam je paradajz kiseliji, slobodno stavite malo šećera u svaki, pre punjenja smesom, biće ukusniji kada se ispeče.
Jelo je lagano i veoma ukusno, a umesto paradajza, na ovaj način se mogu puniti i tikvice :))
Recept objavljen i na Coolinarici, u septembru 2014.
Нема коментара:
Постави коментар