петак, 7. септембар 2018.

Kuglof sa jogurtom i marmeladom


Ako tražite jednostavan i ukusan desert za svaki dan, predlažem vam da probate ovaj kuglof. Testo sa jogurtom je prozračno i ukusno a dodatak marmelade (odnosno džema) ga čini još sočnijim. Možete ga servirati za doručak, užinu ili uz popodnevnu kafu.





Kuglof sa jogurtom i marmeladom

Sastojci: 

3 veća jajeta
180 g šećera
1 kesica vanilin šećera
120 ml ulja
130 ml jogurta
280 g brašna
1 kesica praška za pecivo
300 g gušće marmelade ili džema 
(ja sam koristila moju domaću marmeladu od šljiva, bresaka i krušaka)
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

U činiju za mućenje staviti cela jaja (zajedno belanca i žumanca), šećer i vanilin šećer i dobro umutiti da se šećer u potpunosti istopi a smesa postane kremasta i gusta.
Ne gaseći mikser, uliti ulje i jogurt i još miksirati da se poveže.
Zatim isključiti mikser i ručno pomoću lopatice umešati prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Kalup za kuglof dimenzije 24 ili 26 cm dobro podmazati maslacem ili margarinom i posuti brašnom. U kalup usuti smesu, malo ga protresti da se smesa lepo rasporedi i onda pažljivo kašikom po sredini smese rasporediti marmeladu. Ona će u toku pečenja blago propasti kroz smesu ali bi trebalo da se zadrži u sredini. Kalup prekriti alu-folijom.



Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni (sa ventilatorom) na srednjoj rešetki, a na pola pečenja skloniti foliju i dovršiti pečenje dok kolač ne porumeni. Najbolje je da probadanjem čačkalicom proverite da li je i sredina pečena. 
Ostaviti ga da se ohladi pa onda posuti šećerom u prahu i servirati.



Ukoliko nemate kalup za kuglof, kolač možete peći i u običnom duguljastom kalupu dimanzija 30x10 cm. To je možda još jednostavnije rešenje, lakše za sečenje i serviranje:



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...