Ovo je jedna od najjednostavnijih torti koje se ne peku. Sastojci se pomešaju i skuvaju, pa se skuvani krem utapka u kalup i na kraju preostaje samo da se torta prelije glazurom i dobro rashladi. A ukus, božanstven! Kremasta, sočna i definitivno neodoljiva za sve ljubitelje maka.
Prvi put sam je probala kada ju je napravila moja sestra Nevena, a ona je iskombinovala nekoliko recepata. Početni recept je onaj koji je na Instagramu objavila Julia @slatkadomacica i vodila sam se tim merama koje su tačne u gram - ništa ja tu ne bih dirala. Nakon ove verzije, isprobala sam i varijantu sa lešnicima, koja je podjednako ukusna i zanimljiva posebno za one koji i nisu toliki obožavaoci maka u desertima.
Torta sa makom
(bez pečenja)
Sastojci:
200 g mlevenog maka
150 g šećera
1 kesica vanilin šećera
4 kašike griza
600 ml mleka
150 g putera
350 g mlevenog keksa
Ganaš:
150 ml slatke pavlake
200 g bele čokolade
Za ukrašavanje:
krem šlag od čokolade
listići čokolade
1. U šerpu sipati mak, šećer, vanilin šećer i griz. Preliti mlekom, promešati pa staviti na vatru srednje jačine da se sastojci skuvaju odnosno povežu. Kuvati oko 10 minuta uz mešanje, dok se smesa ne zgusne. Zatim, skinuti sa vatre i u vruću kremu staviti maslac iseckan na kockice pa mešati dok se maslac ne otopi.Skuvanu kremu odmah pomešati sa mlevenim keksom.
Smesu, koja će biti prilično gusta, sipati u okrugli kalup za torte prečnika 22 cm. Dobro utapkati, poravnati i ostaviti u frižider da se hladi.
2. U šerpicu sipati slatku pavlaku i staviti na tihu vatru da se greje. Čokoladu izlomiti na kockice i staviti u ugrejanu pavlaku pa mešati dok se ne otopi - pazite da ne provri. Ganaš ostaviti da se prohladi.
3. Tortu izvaditi iz frižidera i preliti toplom glazurom. Na kraju, ukrasiti umućenim krem šlagom od čokolade i narendanom čokoladom.
Na fotografijama se vidi gornji beli sloj. Da li ste koristili belu cokoladu?
ОдговориИзбришиDa, dodala sam u receptu, za ganaš sam koristila belu čokoladu.
Избриши