Ovo je jedan od najlepših kolača sa sirom i voćem koji sam probala. Zamislite samo kombinaciju slatkih domaćih kajsija, hrskavog posipa i kremastog nadeva sa sirom i sve će vam biti jasno.
Zimus sam ga prvi put pravila sa višnjama iz zamrzivača i bio je fantastičan. Istovremeno i hrskav, i sočan, i sladak i kiselkast - ma fantazija! Od onda su ga pripremale i sestra i njene prijateljice, a to je najveća preporuka za recept, kada se širi dalje i isprobava.
Inače, sastojci su takvi da ih možete menjati i prilagođavati svom ukusu. Belo brašno možete izostaviti odnosno zameniti nekim integralnim, i obratno. Verujem da bi bio lep i u varijanti sa belim brašnom i belim šećerom. U nadev sam stavila običan šećer u prahu (umesto kokosovog) jer sam želela da nadev ostane bele boje. Konačno, čak i "glavni" sastojak, grčki jogurt, može biti zamenjen mileramom i verujte, biće to divan kolač!
Krambl kolač sa grčkim jogurtom i kajsijama
Podloga:
200 g brašna (speltino i pšenično, pola-pola)
200 g ovsenih pahuljica
2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
1 kašičica arome vanile
140 g šećera (kokosov)
200 g maslaca
Nadev:
400 g grčkog jogurta
300 g svežeg sira
50 g šećera u prahu
30 g praška za puding od vanile (ili gustina)
500 g kajsija (očišćenih, bez koštice)
50 g listića blanširanog badema
1. U činiju sipati sve sastojke potrebne za podlogu (prethodno, maslac iseckati na listiće). Brzim pokretima ruku sjediniti sastojke, tako da se dobije mrvičasta smesa.
2. U drugoj činiji dobro promešati grčki jogurt, sir, šećer i prašak za puding (ili gustin).
Kajsije oprati, očistiti i sitnije iseckati.
3. Pleh za pečenje (30x20 cm) obložiti pek papirom. Malo više od polovine mrvičaste smese sipati u pleh i poravnati kašikom pa utisnuti rukom ili ravnim dnom čaše.
4. Preko podloge sipati nadev od jogurta i sira. Preko nadeva rasporediti kajsije.
5. U ostatak mrvičaste smese sipati listiće blanširanog badema i promešati pa tu smesu posuti preko voća.
6. Staviti kolač da se peče u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni maksimalno 40 minuta.
7. Kolač dobro rashladiti pre serviranja. Potrebno je najmanje šest sati u frižideru da se lepo stegne.
Izvor recepta, uz male izmene, @zdravko.kulinarko
sveži sir? kog tipa? sremski neslani ili ....
ОдговориИзбриши