Ukoliko volite krofne ali izbegavate da ih pripremate jer ne želite da pržite, probajte ovu varijantu krofni iz rerne. Naravno da to nije isti ukus - pržene krofne su ipak jedne jedine! Ali, ove su zaista fina zamena i jednostavno se pripremaju a videćete i kako.
Važno je napomenuti da je ovo manja mera, od koje se dobije 8 krofni srednje veličine, pa ukoliko vam je potrebno više, slobodno udvostručite sastojke. Za nadev možete koristiti i džem i mlevene orahe, kockice čokolade, narendane jabuke, šta god volite.
Krofne Srce (iz rerne)
Sastojci:
380 g brašna
15 g svežeg kvasca
200 ml mleka
60 g istopljenog putera
1 jaje
1 kašičica šećera
2 kesice vanilin šećera
pola kašičice soli
oko 200 g čokoladnog namaza
(ja sam sada koristila Linoladu gold sa seckanim lešnicima)
1 žumance
2 kašike ulje
50 g blanširanih badema u listićima
šećer u prahu
• Maslac istopiti i ostaviti ga da se prohladi.
• U činiju za mešenje sipati toplo mleko pa u njemu razmutiti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac. Ostaviti na toplom mestu da kvasac zapeni.
Aktiviranom kvascu prvo dodati otopljen maslac i jaje, a onda i vanilin šećer i so pa postepeno dodavati brašno. Umesiti glatko testo a onda pokriti činiju i ostaviti je na toplom mestu oko sat vremena da se testo udvostruči.
• Izručiti testo na podlogu posutu brašnom i podeliti ga na 8 jednakih delova (ili više, ukoliko želite manje krofne).
Uzeti prvu kuglu testa i pomoću oklagije razvući je u krug prečnika oko 20 cm.
Na sredinu kruga naneti čokoladni krem.
Prebaciti testo preko krema prvo sa leve strane na desnu, pa sa desne na levu a onda prebaciti donji deo testa tako da se na kraju dobije oblik trougla (pogledajte slike pripreme). Lepo pritisnuti kako bi se krajevi zalepili i ne bi otvarali tokom pečenja.
• Trougao staviti na pleh obložen pek papirom tako da preklopljene strane budu okrenute dole a onda jednu ravnu stranu krofne blago utisnuti prstima kako bi se dobio oblik srca.
Na isti način uraditi i sa ostatkom testa.
Oblikovana srca prekriti čistom krpom i ostaviti još 15 minuta da u plehu narastu.
Rernu uključiti da se ugreje na 180 stepeni.
• Narasle krofne premazati žumancetom umućenim sa malo ulja i posuti listićima badema.
• Peći na 180 stepeni oko 30 minuta, odnosno dok ne porumene.
Krofne ostaviti da se prohlade i pred serviranje posuti šećerom u prahu.
Prekrasne su Jeko, jako si ih lijepo sredila. Ovako ukrasene listicima badema prave su ljepotice.
ОдговориИзбришиSamo sam ih jednom pekla u pecnici; ocekivala sam da ce biti puno tvrdje, ali nisu, bila je fina alternativa klasicnim przenima. Htjela bih probati i ove tvoje, izuzetno su primamljive.
Grli te Nuua i salje lijepi snjezni pozdrav iz Toronta.
Draga moja Sanja, nadam se da će ti se svideti i ove. Testo je zaista fino i podseća na "prave" krofne, Neda nije imala zamerki :)
ИзбришиPuno te grlim, pozdravljam i pomalo zavidim na tom snegu :))