Crna Čoko Kraljica je odlična torta kada nemate mnogo vremena jer se veoma brzo i jednostavno pravi. Ima samo jednu koru i jednu kremu i nije mnogo velika pa je zgodna i "za po kući" :)
Pored toga što će se sigurno svideti ljubiteljima čokoladnih kolača, ono što joj daje finu resku notu je i džem i najbolje je koristiti neki od crvenog, bobičastog voća. Do sada sam koristila džem od aronije, borovnice i maline a ovaj put se super uklopio moj domaći džem od višanja.
Crna Čoko Kraljica
Sastojci:
Za koru:
5 belanaca (jaja S klase, krupnija)
6 kašika šećera
4 kašike ulja
4 kašike glatkog brašna
2 kašike kakaoa
pola kesice praška za pecivo (5 g)
+
4-5 kašika čokoladnog (ili običnog) mleka za prskanje kore
Za kremu:
5 žumanaca
100 g šećera
2 kesice vanilin šećera
1 kesica praška za puding od čokolade (45 g)
500 ml mleka
220 g maslaca
150 g čokolade za kuvanje
I još:
100 g Petit Beurre keksa
100 ml čokoladnog mleka za umakanje keksa
200 g džema od višanja (ili aronija, borovnica)
Za ukrašavanje:
jedna kesica krem šlaga od čokolade
čokoladne mrvice ili listići
Priprema kore:
Razdvojiti belanca i žumananca. Žumanca ostaviti sa strane, a belanca sa prstohvatom soli i uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera umutiti u čvrst sneg. Dodati ulje, kratko izmiksirati pa odložiti mikser. Ručno umešati brašno koje je prethodno prosejano i pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Meša se špatulom ili varjačom tako što se smesa polako prevrće dok se sve ne sjedini i razbiju grudvice.
Dno okruglog kalupa prečnika 24 cm obložiti pek papirom a stranice kalupa podmazati maslacem.
U kalup izliti pripremljenu smesu za koru, poravnati je i peći na 170 stepeni, oko 20 minuta. Pazite da ne prepečete koru - najbolje je proveriti da li je pečena probadanjem čačkalicom. Kora je nakon pečenja blago naduvana ali brzo spadne.
Pečenu koru izvaditi iz kalupa, staviti na tanjir za serviranje, izbockati viljuškom i poprskati čokoladnim mlekom. Ostaviti je da se ohladi i upije a za to vreme pripremiti kremu.
Priprema kreme:
Žumanca i prašak za puding izmešati sa 100 ml hladnog mleka a ostatak mleka sipati sa šećerom u šerpu i staviti na vatru srednje jačine. Ukoliko je puding manje gramaže (na pr. 40 g) dodajte mu i ravnu kašiku gustina. Kada se šećer otopi i mleko provri, sipati razmućena žumanca i puding i kuvati uz mešanje dok se ne zgusne. Odmah, u vruću kremu dodati i čokoladu i maslac iseckan na kockice pa mešati (ili miksirati) dok se u potpunosti ne otope. Ostaviti da se prohladi uz povremeno mešanje pa preći na slaganje torte.
Slaganje torte:
Oko pečene i natopljene kore staviti obruč.
Na koru naneti malo kreme koja može biti i topla.
Po kremi gusto poslagati petit beurre keks koji se prethodno kratko provuče kroz čokoladno mleko da omekša.
Preko keksa naneti džem od višanja. Ukoliko je džem gust, možete ga ugrejati u mikrotalasnoj pećnici kako bi omekšao i lakše se razmazao preko keksa.
Preko džema naneti ostatak kreme, poravnati je i tortu ostaviti u frižider najmanje osam sati da se dobro rashladi i stegne.
Sutradan, krem šlag umutiti sa hladnim mlekom i ukrasiti tortu. Preko šlaga posuti čokoladne mrvice, listiće ili krokant.
Izvorni recept je objavila SanjaBB na Coolinarici.
5 belanaca (jaja S klase, krupnija)
6 kašika šećera
4 kašike ulja
4 kašike glatkog brašna
2 kašike kakaoa
pola kesice praška za pecivo (5 g)
+
4-5 kašika čokoladnog (ili običnog) mleka za prskanje kore
Za kremu:
5 žumanaca
100 g šećera
2 kesice vanilin šećera
1 kesica praška za puding od čokolade (45 g)
500 ml mleka
220 g maslaca
150 g čokolade za kuvanje
I još:
100 g Petit Beurre keksa
100 ml čokoladnog mleka za umakanje keksa
200 g džema od višanja (ili aronija, borovnica)
Za ukrašavanje:
jedna kesica krem šlaga od čokolade
čokoladne mrvice ili listići
Priprema kore:
Razdvojiti belanca i žumananca. Žumanca ostaviti sa strane, a belanca sa prstohvatom soli i uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera umutiti u čvrst sneg. Dodati ulje, kratko izmiksirati pa odložiti mikser. Ručno umešati brašno koje je prethodno prosejano i pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Meša se špatulom ili varjačom tako što se smesa polako prevrće dok se sve ne sjedini i razbiju grudvice.
Dno okruglog kalupa prečnika 24 cm obložiti pek papirom a stranice kalupa podmazati maslacem.
U kalup izliti pripremljenu smesu za koru, poravnati je i peći na 170 stepeni, oko 20 minuta. Pazite da ne prepečete koru - najbolje je proveriti da li je pečena probadanjem čačkalicom. Kora je nakon pečenja blago naduvana ali brzo spadne.
Pečenu koru izvaditi iz kalupa, staviti na tanjir za serviranje, izbockati viljuškom i poprskati čokoladnim mlekom. Ostaviti je da se ohladi i upije a za to vreme pripremiti kremu.
Priprema kreme:
Žumanca i prašak za puding izmešati sa 100 ml hladnog mleka a ostatak mleka sipati sa šećerom u šerpu i staviti na vatru srednje jačine. Ukoliko je puding manje gramaže (na pr. 40 g) dodajte mu i ravnu kašiku gustina. Kada se šećer otopi i mleko provri, sipati razmućena žumanca i puding i kuvati uz mešanje dok se ne zgusne. Odmah, u vruću kremu dodati i čokoladu i maslac iseckan na kockice pa mešati (ili miksirati) dok se u potpunosti ne otope. Ostaviti da se prohladi uz povremeno mešanje pa preći na slaganje torte.
Slaganje torte:
Oko pečene i natopljene kore staviti obruč.
Na koru naneti malo kreme koja može biti i topla.
Po kremi gusto poslagati petit beurre keks koji se prethodno kratko provuče kroz čokoladno mleko da omekša.
Preko keksa naneti džem od višanja. Ukoliko je džem gust, možete ga ugrejati u mikrotalasnoj pećnici kako bi omekšao i lakše se razmazao preko keksa.
Preko džema naneti ostatak kreme, poravnati je i tortu ostaviti u frižider najmanje osam sati da se dobro rashladi i stegne.
Sutradan, krem šlag umutiti sa hladnim mlekom i ukrasiti tortu. Preko šlaga posuti čokoladne mrvice, listiće ili krokant.
Izvorni recept je objavila SanjaBB na Coolinarici.
Koliko vanilinog šećera ide u koru a koliku u kremu? Fali vam u sastojcima za koru. Hvala puno, obožavam vaše torte!
ОдговориИзбриши