Ako je torta Reforma kraljica među tortama (za mene, jeste ;) onda bi se za Širli Templ moglo reći da je princeza :) Prelepog, bogatog ukusa, puna lešnika, jaja i čokolade a bez brašna, zadovoljiće i najizbirljivije! Prvi put sam je napravila prošle godine za svoj rođendan i odmah sam znala da ću je praviti ponovo, a recept sam podelila na nekoliko mesta i čula sam da se već uveliko pravi ;)
Inače, sećam se da ju je i moja majka pravila pre više od 30 godina i pronašla sam recept u njenoj svesci koji se vrlo malo razlikuje od ovoga koji je objavila Željka - Aliki na svom blogu Mamina jela i koji sam isprobala. Naravno, kao i kada su ostali Željkini recepti u pitanju, tako je i sa ovim - savršen je i ništa mu ne treba ni dodati ni oduzeti, jedino što sam ja uradila je da sam odmah krenula od duple mere i nisam pogrešila :)
Torta Širli Templ
Sastojci:
Za kore x 2 (peku se dve):
7 belanaca
7 žumanaca
140 g šećera
100 g čokolade za kuvanje
140 g pečenih mlevenih lešnika
Za fil:
8 jaja
300 g šećera
300 g čokolade za kuvanje
400 g maslaca (ili margarina)
Priprema:
Priprema korica:
Uključiti rernu da se greje na 180 stepeni.
U dve činije razdvojiti belanca i žumanca.
Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg.
Žumanca penasto umutiti sa šećerom pa toj smesi dodati otopljenu čokoladu. Zatim dodati mlevene pečene lešnike, ručno promešati i na kraju u to dodati sneg od belanaca - njega pažljivo umešati varjačom ili spatulom, lagano prevrćući smesu dok se sve lepo ne sjedini.
Smesu izliti u podmazan i posut brašnom kalup (dimenzije 26 cm) ili ga obložite pek papirom.
Peći na 180 stepeni oko 15 minuta, najbolje je da primenite test sa čačkalicom - kada bocnete biskvit, ako izađe suva, pečen je.
Na isti način ispeći i drugu koru (takođe od 7 jaja) a kada se biskviti u potpunosti ohlade, oba horizontalno preseći tako da dobijemo četiri kore.
Kore su prilično osetljive i masne, jer u njima nema brašna, ali uz tanak oštar nož, kada su potpuno hladne, nećete imati problema sa sečenjem.
Priprema kreme:
Mikserom penasto umutiti cela jaja sa šećerom pa ih staviti da se kuvaju na pari. Ja to radim u većoj metalnoj činiji koju stavim na šerpu u kojoj vri voda na tihoj vatri. Potrebno je da se fil često meša dok ne krene da se zgušnjava. To će biti posle desetak minuta i tada dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati da se čokolada otopi.
Kada se fil malo prohladi, može biti i topao (ne vruć), u njega dodati maslac iseckan na kockice i sve dobro izmiksirati da se poveže.
Kore odmah filovati, bolje je ako to radite u kalupu. Da biste bili sigurni da ćete fil ravnomerno rasporediti, možete ga podeliti na 4 činijice. Fila ima dovoljno i da se njime premaže cela torta. Možete deo odvojiti i dodati u njega malo maslaca pa izmiksirati i to iskoristiti za zvezdice koje ćete špricom naneti po rubu torte.
Mamin recept 💕
jako volimo ovu tortu...samo kako jako volimo i druge, nikako da dođe na red da se pravi...
ОдговориИзбришиJeste, Kato, šteta što se torte ne prave tako često pa da svaka omiljena dođe na red :)
ИзбришиPravilaaaa😊😊😊😊fantasticna jeeee😘😘😘
ОдговориИзбришиBaš mi je drago, hvala na isprobavanju i na javljanju! 💕
ИзбришиDa li umesto lešnika mogu orahe da stavim?
ОдговориИзбришиŠto da ne!
ИзбришиZnaci u kore ide 14 jaja total?
ОдговориИзбришиTako je, svaka kora je od 7 jaja, znači ukupno 14 i još 8 jaja za kremu.
ИзбришиDivna torta, pravim po Vasem receptu vec godinama 🥰
ОдговориИзбришиBaš mi je drago da ste tako zadovoljni! Recept je, inače, sa bloga Mamina jela i meni je omiljen! 💖
Избриши