U prevodu sa švedskog, Kladdkaka bi značilo "lepljivi, blatni kolač". Bez obzira na ne tako privlačan naziv ;) ovo je sasvim sigurno jedna od bržih poslastica kojom možete obradovati svoje čokoljupce i sebe, naravno. Sve je gotovo za pola sata, a dobijete jako ukusan desert.
Sastojci:
4 veća jajeta
3,5 dl šećera
1 kašičica vanilin šećera
200 gr maslaca
2 dl brašna
8 kašika kakaa
prstohvat soli
Priprema:
Uključiti rernu da se greje na 170 stepeni.
Maslac iseckati i staviti u šerpicu da se polako otopi na tihoj vatri.
U činiji miksirati cela jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pazeći da se ne podiže mikser i da se ne muti dugo jer smesa ne bi trebalo da bude vazdušasta, već blago stegnuta, ne previše.
U smesu od jaja dodati ostale sastojke: brašno, kakao, so i otopljeni maslac.
Mutiti najslabijom brzinom miksera, samo da se povežu sastojci.
Smesu izliti u podmazan i posut brašnom pleh ili obložen pek-papirom (okrugli 26 cm) i peći najduže 15-20 minuta. Ukoliko vam i posle toga deluje da kolač nije pečen, slobodno ga izvadite iz rerne jer se on posle stegne i korica blago sasuši.
Sačekati da malo odstoji i servirati sa umućenom slatkom pavlakom a u letnjem periodu, sa sladoledom :)
Recept je objavljen pre šest godina na Coolinarici.
Kolač je najlepši dok je još topao, unutrašnjost bude meka i sočna ;) Ali je veoma lep i kada se ohladi, podseća na brownie, ne kruni se i može se jesti "iz ruke" ;)
Kladdkaka
Sastojci:
4 veća jajeta
3,5 dl šećera
1 kašičica vanilin šećera
200 gr maslaca
2 dl brašna
8 kašika kakaa
prstohvat soli
Priprema:
Uključiti rernu da se greje na 170 stepeni.
Maslac iseckati i staviti u šerpicu da se polako otopi na tihoj vatri.
U činiji miksirati cela jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pazeći da se ne podiže mikser i da se ne muti dugo jer smesa ne bi trebalo da bude vazdušasta, već blago stegnuta, ne previše.
U smesu od jaja dodati ostale sastojke: brašno, kakao, so i otopljeni maslac.
Mutiti najslabijom brzinom miksera, samo da se povežu sastojci.
Smesu izliti u podmazan i posut brašnom pleh ili obložen pek-papirom (okrugli 26 cm) i peći najduže 15-20 minuta. Ukoliko vam i posle toga deluje da kolač nije pečen, slobodno ga izvadite iz rerne jer se on posle stegne i korica blago sasuši.
Sačekati da malo odstoji i servirati sa umućenom slatkom pavlakom a u letnjem periodu, sa sladoledom :)
Recept je objavljen pre šest godina na Coolinarici.
Kolač je najlepši dok je još topao, unutrašnjost bude meka i sočna ;) Ali je veoma lep i kada se ohladi, podseća na brownie, ne kruni se i može se jesti "iz ruke" ;)
Divno izgleda!
ОдговориИзбришиHvala, Kato 💗
ИзбришиLep je, i slike su mi baaaaajne!
ОдговориИзбришиSnežo, hvala! 😊
Избриши