среда, 9. март 2022.

Ćuftice u laganom sosu od jogurta


Tek kada me je nedavno pozvala novinarka jednog nedeljnika, sa molbom da pripremim nekoliko recepata za naredno izdanje njihovog lista i predlogom da tema tog broja budu ćufte na različite načine, videla sam da na blogu ima baš dosta recepata na zadatu temu. Najčešće su to ćufte od mesa, ali ima nekoliko predloga i za ćufte od povrća ili ribe.


Pogledajte samo neke od recepata:


Inače, volim mleveno meso jer je veoma praktično i od njega se može pripremiti bezbroj različitih jela. Ove ćuftice su posebno fine jer se ceo ručak završi u jednoj posudi i preostaje samo da se eventualno doda neki prilog (pire krompir ili pirinač) i salata.




Ćuftice u laganom sosu od jogurta 


 Sastojci:

500 g mlevenog mesa (ćuretina)
3 kašike iseckanog svežeg peršunovog lista
2 čena belog luka
3 pune kašike koncentrata paradajza (iz tube)
1 puna kašičica soli
1/4 kašičice bibera
1/4 kašičice kumina 
2 sveže crvene paprike
oko 100 g boranije 
250 ml tečne pavlake za kuvanje
200 ml jogurta 
1 kašika iseckanog svežeg vlašca 

Priprema:

• U činiju staviti mleveno meso, sitno iseckan peršunov list, iseckan beli luk, koncentrat paradajza i začine (so, biber i kumin). Dobro promešati da se svi sastojci sjedine pa vlažnim rukama oblikovati ćuftice. Stavljati ih u podmazanu vatrostalnu posudu. 


• Papriku oprati, osušiti i iseckati na kockice. Boraniju, ukoliko je iz zamrzivača, oprati da se odstrane eventualni delići leda i dobro iscediti. 


• Pavlaku za kuvanje pomešati sa jogurtom i iseckanim vlašcem. Posoliti i pobiberiti po ukusu.


• Papriku i boraniju rasporediti tako da popune prostor između ćuftica. Sve zaliti pripremljenim prelivom od pavlake i jogurta pa pokriti alu folijom.

• Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Pred kraj pečenja jelo otkriti i ostaviti da se zapeče. 



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...