понедељак, 14. март 2022.

Lepinja od pire krompira


Sigurno vam se više puta desilo da kada pripremate pire krompir, skuvate više nego što je potrebno, pa se onda pitate šta da radite sa tim pireom koji preostane nakon jela. Meni se to ponekad dešava, ali ne samo zato što ne procenim koliko mi je potrebno, već nekad svesno napravim više kako bih ostatak upotrebila za ovu lepinju.

Naravno, ovo testo je prilagodljivo i ne mora se uvek oblikovati lepinja već je vrlo zgodno kada se formira u obliku nekoliko pogačica koje nakon pečenja možete raseći i od njih napraviti sendvič.


Inače, ovaj recept je samo jedan od nekoliko koje sam kreirala kao učesnik projekta Moja kuhinja bez otpada. Ovu akciju je pokrenuo Green Fest Belgrade a njen cilj je podizanje svesti i traženje načina kako da se smanji ogromna količina hrane koja se baca jer preostane nakon obroka. Iako je to prvenstveno problem na globalnom nivou, njegovo rešavanje ipak zavisi od svih nas odnosno od toga kako ćemo mu pristupiti i na koji način ga rešavati.
Svima nama se dešava da bacimo ostatke hrane ali uz dobre recepte i malo kreativnosti, ta nepotrebna navika se može iskoreniti. Sledeći put kada vam preostane pire krompira, setite se ovog recepta i napravite ovu finu lepinju. Lepinja od pire krompira 

Sastojci:

250 g skuvanog i ispasiranog ili pire krompira
150 g svinjske masti
1 belance
250-300 g brašna 
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo

Za premazivanje:
žumance
semenke: susam, crni susam, mak u zrnu i slično

Priprema:

• U činiju za mešenje najpre staviti vlažne sastojke: pire krompir, mast i belance. Promešati viljuškom pa postepeno dodati suve sastojke, odnosno so i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Nastaviti mešenje rukom. Možda neće biti potrebno svih 300 g brašna pa je bolje dodavati postepeno dok se ne dobije meko testo.


• Umešeno testo prebaciti na parče pek papira i razvući ga oklagijom u kružnicu debljine oko 2 centimetra. Na testo nasloniti činiju manjeg prečnika nego što je veličina lepinje kako biste lepinju ukrasili i na njenoj površini dobili okruglu šaru. Zatim oštrim nožem napraviti vertikalne i horizontalne zareze na testu kako bi se dobili kvadratići.


• Celu lepinju premazati umućenim žumancetom pa kvadratiće popuniti semenkama. Da bih dobila kontrast, naizmenično ih posipam belim i crnim susamom. 


• Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 25-30 minuta, odnosno dok površina lepinje fino ne porumeni. Najukusnija je kada je topla, kao i svako jelo od krompira! Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...