субота, 2. април 2022.

Lisnata pita sa slaninom i mladim lukom

 

Subotom obično pripremam jednostavnija jela koja ne zahtevaju mnogo vremena jer volim da više vremena provedem napolju. To važi ne samo kada je ručak u pitanju, već i doručak. Uglavnom su jaja na repertoaru, jer je to nešto najbrže (a i najomiljenije).


Međutim, juče sam se setila da u zamrzivaču imam još jedan blok lisnatog testa koji bi trebalo da potrošim, pa sam ga sinoć izvadila i ostavila da se do ujutro odledi. Istovremeno, to je bila idealna prilika da na nekom pecivu isprobam i slaninu proizvođača Suvo meso Mačkat koja mi se mnogo svidela. 


Oko ove pite nema mnogo posla i "spakuje" se za 10 minuta tako da je zaista odlična kada nemate mnogo vremena. Umesto mladog luka, kome je sad sezona, može se upotrebiti i sremuš, odnosno medveđi luk ili sveža paprika. Sve u svemu, sastojke možete prilagoditi sastojcima koje zateknete u svom frižideru.



Lisnata pita sa slaninom i mladim lukom

Sastojci:

250 g lisnatog testa
100 g kisele pavlake
100 g slanine
zeleni deo mladog luka (3 komada)
so, šareni biber

Priprema:

• Odmrznuto lisnato testo staviti na pek papir, blago posuti brašnom i oklagijom razvući na debljinu od oko pola centimetra. Zajedno sa papirom, staviti ga u pleh za pečenje i izbockati viljuškom (da se ne bi naduvalo tokom pečenja).

• Slaninu i mladi luk sitno iseckati.


• Lisnato testo premazati kiselom pavlakom. Blago posoliti (jer je slanina već slana) i pobiberiti po ukusu. Rasporediti slaninu pa preko nje staviti iseckani mladi luk.



• Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Trebalo bi da je pečena za oko 20 minuta ali najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...