понедељак, 4. април 2022.

Zdrava čokoladna alva

 

U poslednje vreme, baš često pripremam zdravije varijante slatkiša. Naravno, i oni su puni kalorija i voćnog šećera, ali su ipak nutritivno bogati i svakako donose više koristi nego štete u odnosu na klasične kolače. Za nas koji obožavamo slatko, to je važna stavka: lepo se zasladimo a znamo da smo uneli kvalitetan slatkiš.


Kod ove čokoladne alve, veliki plus je i to što se veoma jednostavno priprema i ne peče se. Za dane posta ili kada nemate mnogo vremena, ovo je zaista odličan desert.



Zdrava čokoladna alva

Sastojci:

18 urmi (oko 180 g očišćenih)
100 g tahinija (susamovog putera)
3 pune kašike kakaoa

• Urme očistiti od koštica i potopiti u toplu vodu kako bi omešale. Nakon 15 minuta, sitno ih iseckati a vodu sačuvati jer će možda biti potrebno nekoliko kašika da se doda u smesu.

• U činiju staviti tahini, kakao i iseckane urme. Kašikom mešati dok se ne dobije kompaktna smesa a ukoliko je previše gusta, dodati 2-3 kašike vode u kojoj su urme bile potopljene.


• Smesu staviti na providnu foliju i pomoću folije oblikovati valjak. Uviti ga u foliju i blago valjati po stolu kako bi dobio lep, okrugao oblik. Ostaviti ga u frižider da se dobro rashladi.


• Pre sečenja, kolač staviti u zamrzivač na pola sata kako bi se malo stvrdnuo i samim tim lakše isekao.


Izvor recepta je moja Instagram prijateljica Biserka Radovanović, poznata pod nick-om @slatkibiseri  na čijem profilu možete pronaći bezbroj ovakvih, zdravijih poslastica ali i odlične recepte za tradicionalne torte i kolače.





2 коментара:

  1. Savršena je Jeko!👌🥰❤💯 Hvala puno na ukazanom poverenju!❤❤❤😘😘😘

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...