петак, 25. фебруар 2022.

Krofne Srce (iz rerne)


Ukoliko volite krofne ali izbegavate da ih pripremate jer ne želite da pržite, probajte ovu varijantu krofni iz rerne. Naravno da to nije isti ukus - pržene krofne su ipak jedne jedine! Ali, ove su zaista fina zamena i jednostavno se pripremaju a videćete i kako. 


Htela sam da se ovo pecivo zove punjeni trouglovi ili jastuk trouglići, ali ih je Neda odmah prekrstila u krofne srce jer ju je ukus podsetio na krofne koje smo kupovali u Grčkoj. Zaista, ukus je veoma sličan, naročito kada su tople.


Važno je napomenuti da je ovo manja mera, od koje se dobije 8 krofni srednje veličine, pa ukoliko vam je potrebno više, slobodno udvostručite sastojke. Za nadev možete koristiti i džem i mlevene orahe, kockice čokolade, narendane jabuke, šta god volite.



Krofne Srce (iz rerne) 


Sastojci:

380 g brašna
15 g svežeg kvasca
200 ml mleka
60 g istopljenog putera
1 jaje
1 kašičica šećera
2 kesice vanilin šećera
pola kašičice soli

oko 200 g čokoladnog namaza
(ja sam sada koristila Linoladu gold sa seckanim lešnicima)
1 žumance 
2 kašike ulje
50 g blanširanih badema u listićima
šećer u prahu 

Priprema:

• Maslac istopiti i ostaviti ga da se prohladi.

• U činiju za mešenje sipati toplo mleko pa u njemu razmutiti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac. Ostaviti na toplom mestu da kvasac zapeni.
 Aktiviranom kvascu prvo dodati otopljen maslac i jaje, a onda i vanilin šećer i so pa postepeno dodavati brašno. Umesiti glatko testo a onda pokriti činiju i ostaviti je na toplom mestu oko sat vremena da se testo udvostruči.

• Izručiti testo na podlogu posutu brašnom i podeliti ga na 8 jednakih delova (ili više, ukoliko želite manje krofne). 
Uzeti prvu kuglu testa i pomoću oklagije razvući je u krug prečnika oko 20 cm. 
Na sredinu kruga naneti čokoladni krem. 
Prebaciti testo preko krema prvo sa leve strane na desnu, pa sa desne na levu a onda prebaciti donji deo testa tako da se na kraju dobije oblik trougla (pogledajte slike pripreme). Lepo pritisnuti kako bi se krajevi zalepili i ne bi otvarali tokom pečenja. 




• Trougao staviti na pleh obložen pek papirom tako da preklopljene strane budu okrenute dole a onda jednu ravnu stranu krofne blago utisnuti prstima kako bi se dobio oblik srca.
Na isti način uraditi i sa ostatkom testa. 
Oblikovana srca prekriti čistom krpom i ostaviti još 15 minuta da u plehu narastu.
Rernu uključiti da se ugreje na 180 stepeni.


• Narasle krofne premazati žumancetom umućenim sa malo ulja i posuti listićima badema.


• Peći na 180 stepeni oko 30 minuta, odnosno dok ne porumene. 
Krofne ostaviti da se prohlade i pred serviranje posuti šećerom u prahu.






2 коментара:

  1. Prekrasne su Jeko, jako si ih lijepo sredila. Ovako ukrasene listicima badema prave su ljepotice.
    Samo sam ih jednom pekla u pecnici; ocekivala sam da ce biti puno tvrdje, ali nisu, bila je fina alternativa klasicnim przenima. Htjela bih probati i ove tvoje, izuzetno su primamljive.
    Grli te Nuua i salje lijepi snjezni pozdrav iz Toronta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Sanja, nadam se da će ti se svideti i ove. Testo je zaista fino i podseća na "prave" krofne, Neda nije imala zamerki :)
      Puno te grlim, pozdravljam i pomalo zavidim na tom snegu :))

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...