субота, 1. јануар 2022.

Nes torta


Budući da sam cele godine mnogo radila (čitaj - kuvala i pekla), za Novu godinu sam rešila da odmaram pa sam pripremu hrane svela na minimum. Ta najjednostavnija varijanta se ogleda upravo u desertu jer je ove godine to bila nes tortica koja se napravi za bukvalno desetak minuta.


Recept sam pre više od dvadeset godina dobila od prijateljice Branke. To je, ustvari, recept koji se po internetu nalazi pod nazivom tiramisu bez jaja ili lažni tiramisu. Kod Branke je ovo oduvek "nes torta" pa sam odlučila da zadržim taj naziv, između ostalog i zato što u originalni tiramisu idu jaja i maskarpone a ovo je brža i jeftinija varijanta.


Sve u svemu, ukoliko volite kremaste kolače sa aromom kafe, a nemate mnogo vremena, možda čak ni iskustva, sa ovom tortom nema greške. Može se pripremati i u duguljastom kalupu za pečenje hleba ili u manjem okruglom kalupu. Ova količina sastojaka je dovoljna za manji četvrtasti pleh (dimenzija 20x20 cm) pa je bolje da se mera udvostruči ukoliko vam je torta potrebna za više ljudi. 




Nes torta 

Sastojci:

250 g piškota
200 ml mleka
2 kašičice nes kafe
3 kašike likera amareto
250 ml slatke pavlake
200 g krem sira
2 pune kašike šećera u prahu
50 g čokolade za kuvanje
2 kašike kakaoa (za posipanje torte)

• Dno manjeg pleha (20x20 cm) obložiti providnom folijom.

• Umutiti slatku pavlaku pa joj dodati šećer u prahu i krem sir. Ponovo kratko mutiti da se smesa poveže i krema je spremna!

• Mleko sipati u duboki tanjir i u njemu razmutiti nes kafu i amareto.

• Piškote provući kroz mleko i poslagati na dno pleha. Preko piškota naneti polovinu kreme. Preko kreme narendati polovinu pripremljene čokolade za kuvanje. Staviti drugi red piškota i ostatak kreme. Narendati ostatak čokolade. Tortu zatvoriti još jednim redom piškota. Preko pleha staviti providnu foliju i ostaviti tortu u frižider na najmanje 6 sati da se dobro rashladi i piškote omekšaju.


• Sutradan, preko torte staviti tanjir za serviranje i okrenuti je na tanjir tj. izvaditi iz pleha. Posuti kakaom, iseći i servirati.


Ovim receptom svim čitaocima bloga Jekin Kapric hoću da poželim srećnu Novu 2022. godinu! Budite zdravi i zadovoljni! 🥰💖🌟🎇🎄💝

5 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...