среда, 29. децембар 2021.

Varivo od crvenog sočiva i kobasica



 Variva mnogo volim i često pripremam. Kad god mi je potrebno neko jelo "na kašiku", koje fino zasiti, varivo je pravo rešenje. A posebno zimi, kada su dani kratki i tmurni i kada je čoveku potrebno nešto toplo i lagano.


Kada je reč o crvenom sočivu, njega ustvari najčešće pripremam jer se brzo skuva i čak nije neophodno namakanje, iako ja to ipak uradim kad god imam vremena. Jer i prethodno namakanje, utiče na to da se sočivo brže skuva.
Ovo varivo se može pripremati i bez kobasice, u danima posta. Međutim, prodimljena kobasica mu daje malo jači ukus i ja je retko kada izostavljam.




Varivo od crvenog sočiva i kobasica

Sastojci:

5 kašika maslinovog ulja
50 g maslaca
1 manji praziluk
1 šargarepa
1 manji koren celera
150 g dimljene domaće kobasice
250 g crvenog sočiva
oko 800 ml vode
1 kašičica suvog začina od povrća
pola kašičice soli
pola kašičice šarenog bibera
kašičica korijandera
semenke suncokreta, limun

Priprema:

• Sočivo staviti u sito i dobro oprati pod mlazom hladne vode. Potopiti ga u hladnu vodu i ostaviti u vodi oko sat vremena.


• U šerpu sipati maslinovo ulje, dodati maslac i staviti na tihu vatru da se ugreju.
Za to vreme, praziluk dobro oprati i sitno iseckati pa staviti na masnoću da se dinsta. Celer i šargarepu takođe očistiti i iseckati na sitnije kocke. Dodati praziluku i dinstati još par minuta.


• Sočivo ocediti od vode u kojoj je bilo potopljeno. Staviti ga u šerpu sa povrćem i naliti vrelom vodom tek da ogrezne. Kuvati 20 minuta na tihoj vatri. Za to vreme, sočivo će se skuvati i upiti tečnost, pa će biti potrebno dodati još malo vode.


• Nakon 20 minuta u jelo dodati kobasicu iseckanu na kolutove. Kuvati još 10 minuta na tihoj vatri.


• Na kraju, dodati začine: suvi začin od povrća, so, biber i korijander i skinuti sa vatre. Ukoliko je kobasica ljuta, biber ne morate dodavati u jelo.


• Varivo usuti u činijice, posuti semenkama suncokreta i iscediti limunov sok po ukusu. Poslužiti odmah.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...