петак, 17. децембар 2021.

Prebranac sa pečenom paprikom


Prebranac najčešće pripremam zimi, a najviše ga volim baš u ovoj verziji moje snaje Tanje, sa pečenom paprikom. Tanja ga ovako priprema već godinama, za njihovu slavu Svetog Nikolu i prebranac je zaista fantastičnog ukusa a sve to zahvaljujući paprici. Nje nema mnogo ali je ima sasvim dovoljno da ovom jednostavnom, posnom jelu da malo bogatiji ukus.


Inače, u prebranac ne stavljam ni beli luk ni zapršku jer volim da je blažeg ukusa. Zaista nema potrebe, naročito ukoliko će se uz njega servirati i riba. Naravno, prebranac se može poslužiti i uz neko meso: mojoj frajli je omiljen uz roštiljske kobasice!




Prebranac sa pečenom paprikom


Sastojci:

700 g belog pasulja Dobro
2 manja praziluka (500 g)
2 glavice crnog luka
4 veće pečene paprike
200 ml ulja Dobro
2 kašičice soli
1 ravna kašičica bibera Tri prsta
2 pune kašike slatke aleve paprike
5 suvih lovorovih listića

Priprema:

• Veče pre pripreme, pasulj očistiti, oprati pod mlazom vode i naliti hladnom vodom pa ostaviti do sutradan da nabubri. Pazite da vode ima dovoljno kako je tokom noći pasulj ne bi u potpunosti "popio". 
Sutradan, višak vode odliti a pasulj prebaciti u veći lonac, naliti hladnom vodom i staviti na vatru da provri. Potom procediti i naliti vrelom vodom pa staviti na vatru umerene jačine da se kuva sat vremena.


• Za to vreme, očistiti i sitno iseckati crni luk i praziluk. 
U dublji tiganj ili šerpu sipati ulje i staviti na vatru da se ugreje. Na ugrejano ulje staviti iseckani luk i praziluk i uz češće mešanje dinstati oko pola sata dok luk ne svene i požuti.



• Istovremeno, pečenu papriku iseckati na sitnije kocke ili je iscepkati.
U drugom tiganju ugrejati ulje na tihoj vatri pa na njemu pržiti papriku takođe uz često mešanje. Paprika se prži oko pola sata odnosno dok u potpunosti ne omekša i varjača počne da ostavlja trag. 


• Pred kraj prženja, luku i praziluku dodati so, biber i slatku alevu papriku. Zatim dodati kuvani pasulj i dobro promešati da se sa svih strana obloži začinima i izdinstanim lukom. Vodu u kojoj se pasulj kuvao obavezno sačuvati jer će biti upotrebljena za nalivanje prebranca tokom pečenja. 


• U vatrostalnu posudu sipati ulje da u potpunosti obloži dno pekača. Usuti polovinu pasulja pomešanog sa lukom, dodati sušeni lovorov list pa rasporediti papriku. Potom usuti ostatak pasulja i sve naliti vodom u kojoj se kuvao. Nalivati uz rub posude kako se sa pasulja ne bi "spirali" začini. Pokriti alu folijom i staviti na veći pleh kako bi se dno rerne zaštitilo od eventualnog curenja iz pekača.



• Prebranac peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni (bez ventilacije) oko sat vremena. Peče se sve vreme poklopljen ali se često proverava da li je u toku pečenja "popio" tečnost pa se ona doda ukoliko ima potrebe. Mora ostati malo tečnosti kako bi prebranac bio sočan. Pred kraj pečenja otkriti da se jelo zapeče. 






Sve namirnice potrebne za ovaj recept su iz DIS marketa. U najvećoj domaćoj trgovini DIS-u, možete pronaći sve što je potrebno za pripremu slave po povoljnim cenama. Jer, slava se sprema u DIS-u! 💛








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...